Skip to main content

کار با نوار ابزار استاتوس یا اصطلاحاً Status Bar

using the status bar

در این ویدئوی آموزشی دانش پژوهان علاوه بر آشنایی با ابزارهای موجود در نوار ابزار استاتوس، همچنین با نحوه سفارشی سازی و تنظیم ابزارهای موجود هم آشنا خواهند شد.

لینک کمکی ( official link ) – بررسی ابزارهای موجود در نواروضعیت یا Status Bar (آموزش جامع اتوکدالکتریکال AutoCAD Electrical) درس 6

پالت open project اتوکد الکتریکال

ما همچنان در حال کار بر روی فایل demo02.dwg هستیم، و من برای اطلاع شما میگم که پیش از این من برای باز کردن این پروژه در قسمت project manager اومدم و رویِ ایکون سمت چپی که اسمش open project هست کلیک کردم.

open project اتوکد الکتریکال
open project اتوکد الکتریکال

یک پنجره به اسم select project file برای انتخاب فایل پروژه برامون باز میشه، و شما یک فایل wddemo.wdp  رو در کادر باز شده می بینین.

پنجره select project file
پنجره select project file

شما هم می تونین به این فایل از طریق فایل های تمرینی که در طهاکو دات دات آی آر براتون قرار دادیم دسترسی داشته باشین، من از شما می خوام برای اینکه در طوله آموزش هام، همگام با ما پیش بیاین، پیش برید و مطمئن بشین که این فایل و تمام فایل های ترسیم رو که اونجا بصورت یک فایلِ زیپ در قالبِ یک پوشه وجود دارن رو اومدید و دانلود کردین. و حالا فایل wddemo.wdp رو باز کنین.

بنابراین فرض رو بر این می گیریم که شما این کار رو انجام دادین و مثله کاری که من قبل از شروع به ضبط این ویدئو کرده ام شما هم این فایل رو از این مسیر فراخونی کردین،

 پس فعلا من روی کنسل کلیک میکنم تا سریع تر برم سراغ بحثمون؛

 شما با انجام اینکارهایی که بهشون اشاره شد، در اتوکد الکتریکال محتویات موجود در قسمت سمت چپ یعنی پانل project manager رو خواهین داشت

 و پروژه ی wddemo  پروژه ای میشه که در حال حاضر می تونیم روی اون کار کنیم.

 می تونین با کلیک بر روی علامت بعلاوه ی کنار زیر پوشه ی شماتیک بیاید

 و زیرشاخه هایِ باز شده رو به سمته پایین اسکرول کنید و بیاید با استفاده از ابزارهای موجود، ترسیم مورد نظر خودتون که بهش نیاز دارید رو انتخاب کنین و برایه شروع کار روش، فراخونیش کنین.

معرفی نوار وضعیت در اتوکد الکتریکال

پیشنهاد میکنم همیشه از طریق project manager  ترسیم هاتون رو باز کنین. در ویدئوهایِ بعدی این دوره ی آموزشی شما رو بیشتر با جزئیات project manager  و نحوه باز کردن ترسیم ها اشنا میکنم. در حال حاضر ترسیم demo02 برای ما باز هست، اما چون قصد ما آشنایی با user inter face یا رابطه کاربری هست خیلی هم برامون مهم نیست که کدوم ترسیم باز باشه، امیدوارم تا این جای کار با من پیش اومده باشین و اگه موافق باشین با هم بیایم و یک نگاه به status bar در اتوکد الکتریکال داشته باشیم و یه اشنایی اولیه با اون پیدا کنیم. همینجا بد نیست معادل فارسی status bar رو بهتون ارائه کنم، که میشه “نوار وضعیت”.

این نوار در قسمت پایین و سمت راست صفحه ی ما قرار داره. و همون طور که می بینین روی این نوار یک قسمت به اسم model داریم

گزینه model  در نوار وضعیت
گزینه model در نوار وضعیت

آشنایی با ابزارهای نوار وضعیت اتوکد الکتریکال

و همچنین اگه با اشاره گرِ ماوسمون روی هر کدوم از آیتم هایِ موجود در نوار وضعیت بریم ایکون هایی همانند grid

و  snap

و ortho

وpolar tracking  

وobject snap رو هم می تونیم ببینیم،

من بیشتر دوست دارم کارایی، هر کدوم از این ابزارها رو در طول آموزش هام بهتون نشون بدم، پس به این خاطر فعلاً دوست ندارم زیاد بسطشون بدم و اگه قبلاً با اتوکد کار کرده باشین، حتماً از اهمیت بالای این ابزارها در نرم افزارهای اتودسک اطلاع دارین. اگر به خاطر داشته باشین در جلسات پیش یک نگاه اجمالی به این نوار داشتیم و در این جلسه توضیحات کامل تری در رابطه با این قسمت  دارم به شما میدم و قصد دارم بطور عملی در حین دوره کار با تمامی این ابزارها رو در قالب مثال بهتون نشون بدم. لازم هست که حین کار با اتوکد الکتریکال این نکته رو مد نظر قرار بدین که گاهی اوقات وقتی شما یک نقشه رو باز می کنین و یا حتی با یک دستور مشخص کار می کنین؛ ممکن هست بعضی از گزینه ها در نوار وضعیت بسته به کامند و دستوری که در حال کار روش هستین خودبخود براتون فعال بشه؛

 رایج ترین و معمول ترین حالتی که اتفاق میافته این هست که  گزینه ی snap mode  برامون فعال بشه.

من این گزینه رو با یکبار کلیک بر رویِ اون، همونطور که از تصویر زیر هم مشخصه، روی نوار وضعیت فعال میکنم،

گزینه ی snap mode
گزینه ی snap mode

و اگر این کار رو انجام بدید متوجه خواهید شد که با فعال  شدن این گزینه رنگش آبی میشه، و حالا میخوام در محیط ترسیم یک سیم بکشم تا نشونتون بدم با فعال بودن این گزینه چه اتفاقاتی می افته

خب برای این کاربه تب Schematic در نوار ریبون میرم

و برایِ رسمِ یک سیمِ معمولی رویِ این پیکان کوچیک به سمت پایین کلیک می کنم

گزینه wire در اتوکد الکتریکال
گزینه wire در اتوکد الکتریکال

وبا کمک ماوس نوع معمولی ترسیم سیم یعنی گزینه ای که در تصویر فوق با Wire برچسب خورده رو انتخاب می کنم

 و کرسر رو به محیط ترسیم انتقالش میدم. و همونطور که می بینید نرم افزار با عبارته Specify wire start أزم میخاد که موقعیت ابتدای سیم رو مشخص کنم

Specify wire start
Specify wire start

می بینین که با حرکت کرسر، یکم این کار نا منظم انجام میشه؟ حرکتِ ماوسمون برایِ انتخاب نقطه اول یک حرکتِ فرار و تشنجی هستش. خب؛ این نوع حرکت دقیقا بخاطر فعال بودنِ تظیماتِ ابزارِ snap ای هست  که چند لحظه پیش از نوار وضعیتِ استاتوس فعالش کردیم؛ و روشن بودن اون الان باعث میشه تا در حرکتِ ماوسمون، به گریدها و ساختارِ شبکه ایه نامرئی بچسبیم

و اگه الان گزینه ی snap روغیر فعال کنم و با کلیک مجدد روش، در واقع بیایم و خاموشش کنیم،

 متوجه خواهید شد که دیگر، برای مشخص کردن ابتدای سیم به راحتی میتونیم ماوس رو بچرخونیم و هر نقطه ای رو که میخوایم انتخاب کنیم.

مجدداً این نکته رو گوشزد می کنم که در حالِ کار با اتوکد الکتریکال حواستون به گزینه های فعالِ موجود در نوار وضعیت باشه، پس از وجود یک همچین تنظیماتی آگاه باشین. گزینه snap این قابلیت رو به شما میده که فواصل مشخصی بین مثلاً سیم هاتون، درترسیم های Schematic داشته باشین.

فعلاً ما با فشردن دکمه ی escape از دستور ترسیم سیمی که الان روی صفحه برامون در دسترس هست، خارج میشیم.

اگه به نوار وضعیت در پایین صفحه نگاه کنین می تونین تنظیمات متفاوتی رو روی اون ببینین.

برای مثال تنظیماتی همانند show annotation objects رو می بینین

show annotation objects
show annotation objects

که بد نیست بدونید این ابزاری هست جهت حاشیه نویسی. که شما اغلب نیازی به استفاده از اون در اتوکد الکتریکال پیدا نمی کنین ولی اون مطابق با تصویر فوق در دسترستون هست.

و اگه همین طوری پیش بیایم گزینه ی hardware acceleration رو می بینیم که اگه فعال باشه به این معنی هست که شما دارین از کارت های گرافیک لپ تاپ استفاده می کنین، بذارید بیشتر در این مورد توضیح بدم؛ اگه شما کسی هستید که در کانفیکِ کامپیوترتون، اومدین و از کارت هایِ گرافیک قدرتمنده موجود استفاده کردین، می تونین برایِ بهینه سازیِ بهترِ محیطِ نمایشیِ اتوکدتون از این گزینه استفاده کنید، با این تفاسیر اگه شما در حین طراحی صفحه نمایشی که کیفیته 4K رو پشتیبانی می کنه داشته باشین، خب اونوقت هست که نمود این آپشن بی نظیر رو حس خواهین کرد و متوجه میشین که این نرم افزار بی نظیر اتودسک چطور همه سخت افزارهای مدرن رو پشتیبانی می کنه، البته اینو بدونید که اگر چه ممکنه شما کارت گرافیک جدیدی روی سیستمتون داشته باشین ولی چون مانیتور مدرنی ندارین، این آپشن تقریباً بی استفاده میشه و اگه این گزینه براتون روشن هست، معنیش اینه که همه چیز داره درست کار میکنه هر چند شما نمی تونید از امکانات مدرن سخت افزاری ارائه شده با این قابلیت استفاده کنید.

hardware acceleration
hardware acceleration

خب، اگر در قسمت project database service  یک تیک سبز رنگ مشاهده کردین  نشانگر این موضوع هست که ما یک پایگاه داده قابل اطمینان داریم که هیچ خطایی در اون وجود نداره،

project database service
project database service

بنابراین، تیک سبز رنگ روی آیکن تصویر فوق، به ما میگه که پایگاه داده ما مطمئن هست و به خوبی کار میکنه وبرای این پروژه ی اتوکد الکتریکالی مون کاملا در دسترس هست.

و گزینه ی autodesk trusted dwg  بیانگر این هست که یکسری فایل مطمئن و یا بعبارتی یکسری ترسیم با فرمته استاندارده dwg، در اتوکد الکتریکال ایجاد شده و الان هم در دسترس هست،

autodesk trusted dwg
autodesk trusted dwg

پس به این ترتیب نه تنها من یک پروژه ای رو در اختیار دارم که مطمئن هست و به خوبی کار می کنه و دارای یک سرویس دهنده پایگاه داده مناسب هستش،

 بلکه یکسری فایل dwg  استاندارد روهم دارم.

 هم چنین گزینه ی clean screen رو در نوار وضعیت می بینیم که من به شخصه ترجیح میدم از اون استفاده نکنم، دلیل این اجتناب، این هست که با فعال کردن این گزینه، بحالت تمام صفحه یا full screen برده می شیم و با یک صفحه خالی از ابزارهای اتوکد الکتریکال روبهرو میشیم. من در طول این دوره چون باید مدام به ابزارهای موجود در نرم افزار رفرنس بدم، از این آپشن استفاده نخواهم کرد ولی می تونه برای اون زمانی که در حال انجام یک سخنرانی در قالب یک ارائه هستید، بیاید و أزش استفاده کنید.

clean screen
clean screen

می تونم به شما بگم که تا به حال در هیچ یک از پروژه های اتوکد الکتریکالی که روی اون کار کردم از clean screen استفاده نکردم.

و در آخر به یک گزینه ی مهم به اسم  customization می رسیم که می تونیم با استفاده از اون تمامی تنظیمات نوار وضعیت رو سفارشی سازی کنیم.

اگر روی اون کلیک کنیم یک منوی طولانی و مفصل رو در سمت راست صفحه بصورتِ پاپ آپ  مشاهده می کنیم و شما تنظیمات مختلفی رو بر روی این منو میبینین، خب؛ اینو بدونین هر گزینه ای که در این منو دارای تیک باشه در نوار وضعیتِ استاتوس نمایش داده میشه

منوی customization اتوکد الکتریکال
منوی customization اتوکد الکتریکال

و اگه من بخوام می تونم گزینه ی جدیدی برای مثال dynamic input که در حال حاضر در نوار وضعیت وجود نداره اما در این منو دیده میشه رو به نوار وضعیت اضافه کنم.

برای این کار کافیه که با کمی اسکرول کردن به بالای لیست منو برم

و گزینه ی dynamic input رو فعال کنم و این گزینه خیلی سریع به نوار وضعیت من اضافه میشه.

اگه dynamic input فعال باشه، اونوقت هر جایی که کرسر هست می تونیم شروع به تایپ فرمان های پرکاربرد بکنیم که یک نمونه اون رو در ویدئوهای آموزشی بعد بهتون نشون میدم. البته بد نیست بدونید با این انتخابمون، dynamic input به نوار استاتوس اضافه میشه و بطور پیشفرض بعد از نصب اتوکد الکتریکال این آپشن فعال هست.

پس گزینه ی customization برای سفارشی سازی استاتوس بار، این امکان رو به ما میده که نوار وضعیت رو بر حسب نیازمون شخصی سازی کنیم.

من می تونم هر گزینه ای رو که نیاز دارم برای مثال line weight

و transparency

و selection cycling رو انتخاب کنم و اون ها روی نوار وضعیت در پایین صفحه نمایش داده میشن و هر وقت خاستم براحتی می تونم با یک کلیک روی آیکنشون روشن یا خاموششون کنم و به آپشن هاشون دسترسی پیدا کنم.

فعلاً من گزینه ی units رو در قسمت پایین این منو انتخاب میکنم

و اینطوری وضعیت units ها رو در نوار ابزارِ استاتوس به حالتِ فعال درمیارم و شما روی نوار وضعیت کلمه ی decimal رو میبینین که بیانگر decimal unit یا واحدهایِ اعشاری هست.

بهرحال وقتی کارم با منوی customization تموم شد من میتونم با کلیک بر روی 3خط قرار گرفته شده در انتهای نوار وضعیت،

منویِ تنظیماتِ نوار ابزارِ استاتوس یا customization  رو ببندم ؛

و حالا می تونم بیام و units رو از decimal به

فرم هایی مثل Architectural  

و Engineering

و یا به چیزی شبیه Fractional تبدیل کنم. و واحدهایِ اتوکد الکتریکالم رو بر حسب این گزینه ها سفارشی کنم.

واحدها در اتوکد الکتریکال
واحدها در اتوکد الکتریکال

بسته به اینکه من از اون دست آدمایی هستم که در کارم میام و از واحدهایی شبیه به امپریال و متریک استفاده می کنم باید بیام و یکی از این گزینه ها رو که شاملِ واحدهایِ دستگاهِ مدِ نظرِ من میشه رو انتخاب و سفارشی کنم. فرضاً اگه من در کارم از واحدِ معمولِ ایالتِ متحده یا همون uk در دستگاهِ متریک استفاده می کنم، اونوقت باید بیام و برایِ پیشروی در کارم از گزینه decimal استفاده کنم.

هر موقع فکر کردید دوست ندارید این آپشنه units در نوار ابزار براتون بنمایش دربیاد، برای این که units رو در نوار وضعیت نداشته باشیم

کافیه که تیک این گزینه رو در منوی customization برداریم،

پس اگه روی 3 خط کوچک در انتهای نوار وضعیت برای باز کردن منوی customization  کلیک کنیم تا با این کار منویِ تنظیمات رو فراخونی کنیم؛

کافیه بعدش بیایم و با کلیکِ مجدد تیکِ گزینه units  رو که اخیراً اعمال کرده بودیم رو برداریم،

دیگه می بینین که units روی نوار استاتوس وجود نداره.

 بازم برای بستن منوی customization  باید بیایم و مجدد روی 3 تا خط کلیک کنیم.

بنابراین تا حدودی با نوار وضعیت اشنا شدیم؛ مزیت این نوار دارا بودن تمامی تنظیمات طراحی در پروسه drafting، برای ایجاد یک ترسیم دقیق هست، و دیگه باید متوجه شده باشید که با استفاده از این نوار ما می تونیم این تنظیمات drafting مون رو به سرعت و موثر عملی کنیم.

نظرات (2)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
طهاکو من
0