Skip to main content

وردپرس چگونه کار می کند؟ – بررسی معماری WordPress

How WordPress works

در این ویدیوی آموزشی بحثی تخصصی پیرامون نحوه عملکرد و کارکرد پلتفروم سایت ساز وردپرس بیان می شود.
هدف از این ویدیو ارائه یکسری اطلاعات پیش زمینه پیرامون چگونگی ارتباطات اجزاء مختلف سایت ساز وردپرس با زبانی ساده می باشد.

لینک کمکی ( official link ) – بررسی تخصصی چگونگی معماری و کارکرد وردپرس (آموزش جامع وردپرس WordPress) درس 5

وردپرس چطور کار می کند؟

قبل از اینکه با خودِ وردپرس شروع بکار بکنیم و وارد محیطِ فرانت اِند و بَک اِند اون بشیم یعنی اینکه بخایم با محیط هایِ مدیریت و سایتی که، توسط کلاینت ها قابله رؤیت بشیم؛ مهم هست که یاد بگیریم برنامه و در واقع اپلیکیشِنِ سایت ساز وردپرس چطور کار می کنه. اینطوری وقتی برایِ اولین بار وردپرس رو نصب کنید و بیاید و باهاش محتوایِ جدیدی رو بسازید؛ و بعدش هم محتوایِ تولید شده وردپرس­تون رو از طریقِ دنیایِ واقعی و هاستینگ هایِ موجود منتشر و در حالت publish قرار بدید و یا؛ وقتی وردپرس رو با تم ها و پلاگین هایِ جدید بیاید و گسترش بدید اونوقت که اگر اطلاعاتِ پایه ای از وردپرس داشته باشید راحت تر متوجه میشید چی به چی هست و پیشرفتتون سرعته بالاتری پیدا می کنه.

همونطور که بخاطر دارید من در سرفصلِ آموزشیِ قبل توضیح دادم که وردپرس بر خلافِ اونچه که متداولاً و به اشتباه أزش بعنوانِ یک اسکریپت یاد می کنن، یک برنامه است؛ در واقع اون یک اپلیکیشن بحساب میاد، که در کنارِ یک پایگاه داده در سرور شما کار می کنه. خب؛پس اگه با من همراه بودید بذارید یکم عمیق تر توضیح بدیم و بطور دقیق تر نگاهی به طرزِ کار این نرم افزارِ قدرتمندِ در قالب وب یعنی وردپرس بندازیم و بفهمیم که چطوری این اپلیکیشن در کنارِ نرم افزارهایِ در قالبِ وب دیگر می تونه اینقدر دقیق و قدرتمند ظاهر بشه.

برایِ اینکه وردپرس کار کنه و اون خروجی ای که أزش بعنوانِ یک سایت ساز در نظر داریم رو بهمون ارائه بده، به 3 چیز نیاز داریم: اولین چیزی که نیاز داریم خود وردپرس هست؛

دوم اینه که به یک سرور در قالب وب نیاز داریم  که اون وب سرور بتونه از PHP  و MySQL  پشتیبانی کنه تا وردپرس رو روش ذخیره و اجرا کنیم.

و در نهایت بعنوانِ سومین پیش نیاز به  یک پایگاه داده نیاز داریم تا وردپرس اطلاعاتش رو بتونه  توش ذخیره کنه تا در صورتِ لزوم أزشون بهره برداری کنه.

پیشنیازهای شروع بکار با وردپرس
پیشنیازهای شروع بکار با وردپرس

بعداً در این سر­فصلِ آموزشی به طریقه نصب و تنظیم و کانفیگ وردپرس خواهیم پرداخت، پس فعلاً عجله نکنید و بذارید یکم اطلاعاتِ پایه ای که حتماً بعنوانِ یک وب­مستر بعد­ها ممکنه بهش نیاز پیدا کنید رو، تخصصی تر بررسی کنیم. فعلاً بیاید ببینیم وقتی همه چیز رو مثلاً بعد از نصب و کانفیگ وردپرس اومدیم و تنظیم کردیم؛ اونوقت یک اپلیکیشِنِ وردپرس قراره چطوری کار کنه. بذارید اینطوری شروع کنم که در وردپرس می تونیم انواع محتواهایِ مختلف رو بسازیم: پست ها ، صفحات یا پیج ها و آیتم هایِ رسانه ای؛

و اگر یک چرخی در سایت هایِ دیگه که شاملِ یکی از این 3 محتوایِ یاد شده هست بزنید متوجه میشید که هر کدوم از اینها می تونن بخش ها و دیدگاه هایِ مربوط به خودشون رو داشته باشن و اینم من بهتون بگم که کارآیی هر کدوم از این محتواها رو میشه از طریقِ تم ها و پلاگین ها گسترش داد .من حتماً در این دوره آموزشی مفصلاً در مورد تم ها و پلاگین هایِ وردپرس توضیحاتِ مفصلی رو بهتون ارائه خواهم کرد. پس نگرانِ این واژه هایی که بعد از وبمستر شدنتون متوجه سادگیشون خواهید شد، نباشید.

محتوایات قابل شخصی سازی در وردپرس
محتوایات قابل شخصی سازی در وردپرس

محتوای قابل تنظیم در وردپرس

وقتی یک پست، یا یک  صفحه که مترادف متداولش پیج هست؛ و یا یک آیتم رسانه ای جدید رو می بینید که ساخته میشه؛ در واقعیت یک اطلاعاتِ ورودیِ جدید که در اصطلاح متخصصین پایگاه داده بهش دیتااینتری میگن رو به پایگاه داده وردپرس اضافه کرده اید، که اون داده ورودی به پایگاه داده حاوی تمامیِ اطلاعاتِ مربوط به اون آیتمی هست که در نگاه اول بنظرتون ایجادش کردید.

یکسری داده هایی وارد پایگاه داده میشن که میشه به title یا همون عنوان آیتم هایِ قابلِ نمایش در وردپرس، اطلاعاتِ content  یا محتوا، اطلاعاتِ author یا همون نویسنده محتوا، اطلاعاتِ مرتبط با تاریخِ انتشار یا publishing، اطلاعاتِ مورد نیاز و مرتبط با مقوله relationships یا روابط و غیره اشاره کرد. اینها همه اطلاعاتِ دسته بندی شده ای هستن که دور از چشمِ کسی که داره ظاهر و فولدرهایِ اپلیکیشنِ وردپرس رو می بینه، ساخته میشن و مسلماً خیلی دقیق و در یک محیطِ امن در پایگاه داده ذخیره میشن.

اگر فایل ها آپلود بشن بنظرتون اونها هم قرار هست وارد پایگاه داده بشن؟ خیر ولی به اینها هم در پایگاه داده ارجاع داده میشه و یکسری اطلاعات در جایِ مناسبی از پایگاه داده قرار می گیرد که قرار هست فایل ها و سطوحِ دسترسی به فایل ها رو مشخص کنه، و همونطور که گفتم روابطی برایِ پیدا کردنشون برایِ آینده ای که بهشون نیاز پیدا خواهیم کرد؛ در پایگاه داده ساخته میشه.

آیتم های قابل ویرایش در سیستم مدیریت محتوا وردپرس
آیتم های قابل ویرایش در سیستم مدیریت محتوا وردپرس

وقتی که هر آیتمی در یک همچین سروری که ویژگی هایِ یاد شده رو داره، منتشر بشه؛ میشه از طریقِ یک لینک URL بهش در وب دسترسی داشت.

نحوه عملکرد پایگاه داده وردپرس

 وقتی بازدید کننده لینک و URL مربوط به اون آیتم رو در مرورگرش وارد می کنه، وردپرس داده هایِ مربوط به اون آیتم که گفتم می تونن محتوا، پیج یا آیتم رسانه ای باشه رو؛ از پایگاه داده می گیره و بر اساسِ تم و قالب موجود و تعریف شده برایِ اون آیتم یکسری خروجی رو به سمتِ مرورگر کاربر ارسال میکنه؛ وردپرس بعدش میاد از همون تمپلیتِ تدارک دیده تعریف شده و از اطلاعاتِ خروجی اون نوع محتوا استفاده می کنه و از این طریق آیتم رو منتشرش میکنه. نتیجه چیزی میشه که کاربر همه اون اطلاعتِ پایش شده رو بعنوانِ سایتِ شما مشاهده می کنه؛ و همه اون داده هایِ خروجیِ لینک مدِ نظره کاربر که از پایگاه داده نشأت گرفتن یک نمایِ ویژوالی قابله رؤیت میشه؛

معماری وردپرس در ارتباط پایگاه داده و نمای ویژوالی
معماری وردپرس در ارتباط پایگاه داده و نمای ویژوالی

در نهایت اگر بازدید کننده تصمیم بگیره که یک دیدگاه برایِ اون آیتم مشاهده شده از اون لینک مد نظرش بذاره، اون اطلاعاتِ تعریف شده برایِ کامنته کاربر در داخلِ پایگاه داده وارد میشه و برایِ دسترسی­ هایِ آینده با اون آیتم برخواسته از همون لینک کاربر مرتبط خواهد شد.

معماری کامنت ها در پایگاه داده وردپرس

پلتفروم استاتیک سایت سازی

چیزی که باعثِ قدرتمند تر شدنِ این فرآیند یعنی وجوده دیتابیس برایِ نگهداریِ اطلاعات میشه این هست که بجایِ ساختنِ صفحاتِ وبِ جدید به صورتِ اسنادِ html انفرادی؛ یعنی همون صفحات استاتیکی که می تونن همه یِ اطلاعات رو در خودشون ذخیره کنن و برایِ تغییر دادنشون باید از ادیتوره مخصوصشون استفاده کنیم

پلتفروم استاتیک طراحی صفحات وب
پلتفروم استاتیک طراحی صفحات وب

پلتفروم دینامیک سایت ساز

وقتی میایم و از وردپرس متصل به پایگاهِ داده یعنی یک پلتفروم داینامیک و پویا استفاده می کنیم. فقط اطلاعت و ورودی هایِ پایگاه داده رو ایجاد می کنیم و برنامه و اپلیکیشنِ داینامیک و پویامون که در اینجا برایِ ما همون وردپرس هست؛ صفحات رو موقعِ درخواست توسط بازدید کننده بوسیله اطلاعاتِ طبقه بندی شده موجود در پایگاه داده خواهد ساخت.

پلتفروم وردپرس برای ساخت صفحات داینامیک وب
پلتفروم وردپرس برای ساخت صفحات داینامیک وب

اینطوری فرضاً اگر یک سایت داشته باشیم که یک میلیون مطلب داشته باشه، اونوقت بجایِ اینکه برایِ دسترسی به هر مطلب بیایم و یک سنده HTML بسازیم و در دست آخر هم یک میلیون فایل داشته باشیم که ویرایش و تغییر و بروزرسانیشون خیلی سخت باشه، اونوقت فقط فایل ها و فولدر هایِ اپلیکیشنِ وردپرس رو داریم که اطلاعاتِ یک میلیون مطلب رو در پایگاه داده قدرتمند خودش ذخیره کرده. بعبارتِ دیگه هیچ صفحه ایندکس شده ای شبیه سند هایِ HTML در وردپرس وجود نداره.

تنها ایده و سناریویِ تعریف شده ای از یک صفحه در وردپرس وجود داره که وقتی یک نفر از طریقِ مرورگر بخاد با لینکه URL خود به اون صفحه دسترسی پیدا کنه، اونوقت هست که این ایده و سناریو میاد و صفحه مورد نظر کاربر رو با اطلاعا خروجی پایگاه داده اش میسازه. و همونطور که گفتم این همچنین به این معنی هست که می تونید محتوایِ یک آیتم رو در هر زمانی ویرایش کنید و می تونید ظاهر یک محتوا یا تمام سایتتون رو تغییر بدید بدونِ اینکه خودِ محتوا تغییر پیدا بکنه. اینها همگی بر خلاف سندهایِ ایندکس شده HTML هستن و وقتی شما دارید با وردپرس کار می کنید، پایگاهِ داده اش یک همچین امکاناتی رو براحتی و اونهم با بروزترین متد در اختیارتون قرار میده.

و در انتها اینم بگم که طریقه انجام دادنِ تمامیِ این کارها رو در این دوره آموزشی فرا خواهید گرفت؛ پس با ما همراه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
طهاکو من
0