Skip to main content

ساخت یک پروژه جاوا در BlueJ

Creating a Java project in BlueJ

در این درس مقدمه‌ای بر نحوه کار با برنامه BlueJ در جهت ایجاد یک پروژه جاوا مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. دانشجویان بعد از مشاهده این ویدیو میتوانند کلاسهای و متدهای مورد نیاز پروژه مورد نظر خود را ایجاد کنند و اقدام به کامپایل و مشاهده فایلهای ذخیره شده آن بنمایند.

لینک کمکی (official link) – برنامه نویسی در BlueJ برای ساخت یک برنامه Java

ساخت پروژه در برنامه BlueJ

اگر چه در درجه اول من از IntelliJ IDEA استفاده کردم و همینطور در طول اکثر آموزشهایِ این دوره هم بیشتر از این برنامه استفاده میکنم، ولی گاهاً در طول دوره سراغ برنامه BlueJ هم میرویم، پس الان به شما نشان میدهم که چطور یک پروژه جدید در BlueJ ایجاد کنید و چطور کلاسهای جاوا ایجاد کنید و کمی هم درمورد کدهای آن میگویم و اینکه چطور آنرا کامپایل و اجرا کنید.
من از قبل BlueJ را باز کردم، منو Project را انتخاب میکنم و بعد هم از لیست آن New Project را انتخاب میکنم.
میروم به جایی که دقیقاً آنجا، پروژه من در فولدر 03_06 است، یعنی دقیقاً فولدری که داخل فولدر سرفصلِ آموزشی 03 از Exercise Files یا فایلهای تمرینی ما قرار دارد.
و نام فولدر را در قسمت Folder Name؛ BlueJProject میگذارم و روی OK کلیک میکنم.

ایجاد Class جدید در BlueJ

پنجره طراحی BlueJProject یک فایل تنها را نشان میدهد و اگر روی آن دابل کلیک کنید، خواهید دید که آن فایل README پروژه است.
یک پروژه جدید در BlueJ؛ که هنوز هیچ کلاس جاوایی ندارد.
من این پنجره را میبندم و بعد از پانلِ سمتِ چپ روی دکمه New Class کلیک میکنم و همانطور که قبلاً اینکار را با نت‌پد و IntelliJ IDEA انجام دادم، اینجا در BlueJ هم در قسمت Class Name نام کلاس اولی را، Main آن هم با حرف اول بزرگ میگذارم.
توجه داشته باشید که در بخش پایینی این پنجره میتوانید یک تعداد از انواع مختلف فایلها را مثل کلاسها، اینترفیسها یا رابط‌ها، Enumها و دیگر فایلها را ایجاد کنید. بگذارید در همین حالت که چک باکس Class برای آن فعال است روی اوکی بزنیم.
این آیکن نشان دهنده کلاس Main است.
روی آن دابل کلیک میکنم و یک پنجره ویرایشگر باز میشود، آنرا maximize یا بزرگ میکنم تا بتوانم کدها را کامل ببینم.

محیط برنامه نویسی BlueJ

ممکن است پنجره‌ای که شما میبینید کمی با پنجره من فرق داشته باشد. من اینجا شبیه IntelliJ IDEA دوباره از قبل رفتم و شماره‌های مربوط به خطهای کد را بوسیله گزینه Line Numbere؛ BlueJ روشن کردم و یک فونت سایز خاص هم برای آن تنظیم کردم. خب؛ در یک کلاس پیشفرض در BlueJ، علاوه بر اینکه همین اعلان کلاس public که اینجا است را میبینید، حتی؛ یک تعداد کامنت هم میتوانید ببینید.
کامنتها در جاوا که با /** شروع میشوند: کامنتهای Javadocs هستد.
متن داخل این کامنتها برای کسبه اطلاعات در زمان استفاده از ابزار Javadoc بکار میرود و در واقع در زمانِ کار با ابزار Javadoc در documentation؛ extracte میشود. بعداً در ادامه این دوره آموزشی در مورد این موضوع بیشتر توضیح میدهم.
خب؛ داخل کلاس اعلانهایی برای متغیرها وجود دارد، که با عنوان “فیلدها” شناخته میشوند، فیلدهایی برای متدهای سازنده یا همان متدهایِ constructor و برای متدهای نمونه ساده، یا متدهایِ instance.
باز هم میگویم که اگر حس میکنید عبارتی برای شما نامفهوم است، نگران نباشید همه اینها را بعداً توضیح خواهم داد.

افزودن متد main در BlueJ

چیزی که اینجا نمیبینید یک متد main است، که بتواند وقتی از کلاس ران میگیرید اجرا شود.
پس، من آن متد main را اینجا اضافه میکنم.
خب؛ در BlueJ، موقع کدنویسی کمک زیادی به شما نمیشود و تقریباً همه کدها را خودتان باید بنویسید. به طریقی مثل این است که از یک ویرایشگر متن ساده مثل همان نت‌پد معمولی دارید، استفاده میکنید. پس، همانطور که قبلاً هم انجام دادم، تایپ میکنم public static void main.
به عنوان آرگومان هم یک آرایه رشته‌ای یعنی از نوع string به آن میدهم.
یعنی مینویسم (String[] args) .
و بعد میروم که کدها را داخل این بلوکی که ایجاد کردم، بنویسم، پس داخل متد main، میگویم که System.out.println و بعد خروجی را (“Hello from BlueJ!”) تعیین میکنم و عبارت را با گذاشتن سمیکالن تمام میکنم.

کامپایل و رفع ارر برنامه با BlueJ

بعد آنرا کامپایل میکنم، میتوانید خیلی ساده با کلیک کردن روی دکمه کامپایل در بالای این صفحه اینکار را انجام بدهید.
و اگر همه چیز خوب کار کند، باید این پیام را ببینید: Class compiled – no syntax errors، یعنی کلاس شما بدون هیچ اروری کامپایل شده است.
ولی اگر مشکلی در کد شما وجود داشته باشد، مثلاً من اینجا سیمیکالن را حذف میکنم و دوباره روی کامپایل کلیک میکنم؛ میبینیم که پیامی نمایش داده میشود که دارد میگوید یک مشکلی وجود دارد و آن قسمتی از کد، که مشکل دارد هم، به صورت هایلایت در می‌آید.
سیمیکالن را میگذارم و دوباره آنرا کامپایل میکنم.
و میبینیم که دیگر اروری وجود ندارد.
و حالا ویرایشگر را از طریقِ دکمه Close میبندم و برمیگردم به پنجره پروژه‌ها.

اجرا کدها با BlueJ

برای اجرای کد، روی کلاس Main راست کلیک میکنم و متد main را با این گزینه انتخاب میکنم.
از من میخواهد که آرگومانها را وارد کنم. ولی اینجا برای این مثال نیازی به آرگومان ندارم، پس فقط روی اوکی کلیک میکنم.
و خروجی را میبینیم، Hello from BlueJ!.
خب؛ بگذارید پنجره نتایج را ببندم.

مشاهده ساختار پروژه جاوا در BlueJ

حالا اجازه دهید یک نگاهی به ساختار فولدر ساخته شده بیندازیم.
پس از دسکتاپ به فولدره Exercise Files میروم و از Ch03 میروم سراغ فولدری که اخیراً ایجاد کردم یعنی BlueJProject، و اگر آن هم باز کنم، میبینم که کلاس Main را اینجا دارم و همینطور فایل کلاس کامپایل شده هم دارم، این یکی است و همینطور فایل README.
آن دو تا فایل دیگر، یعنی package و Main.ctxt برای مدیریت خود BlueJProject استفاده میشوند و تأثیری روی رفتار برنامه جاوا ندارند.

جمع بندی

خب؛ یک مقدمه خیلی ساده برای برنامه BlueJ گفتم. یکبار دیگر میگویم که BlueJ محیطی مثل IntelliJ IDEA ندارد. IntelliJ IDEA میتواند برای ساخت برنامه‌های یک محصول کامل استفاده شود. BlueJ را صرفاً برای آموزش استفاده میکنند، که البته بعداً وقتی خواستم راجب به برنامه‌های object-oriented یا شیءگرا توضیح بدهم و اینکه چطور کلاسها از روشهای مختلف میتوانند با همدیگر در ارتباط باشند؛ پس با من همراه شوید تا باز هم بیاییم سراغ BlueJ.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
Tha PMIS
طهاکو من
0