نصب جاوا بر روی سیستم عامل های ویندوزی
در ویدئوی آموزشی حاضر کاربران بعد از مشاهده امکان دانلود آخرین نسخه جاوا از سایت اوراکل با نحوه نصب و تنظیم پیش نیازهای نصب جاوا در ویندوز با نسخه 10.0.1 آشنا می شوند و در ادامه فرا میگیرند چگونه از محیط کامند پرامپت می توانند صحت و درستی فایل های نصب شده را با تایپ دستورهای تعلیم داده شده دریافت کنند.
فهرست مطالب آموزش
دانلود کیت توسعه جاوا (JDK) از اوراکل
به منظوره دنبال کردن این دوره آموزشی در محیط ویندوز، باید Java Development Kit یعنی کیت توسعه ی جاوا رو از اوراکل نصب کنید. روی Java SE از قسمته Downloads کلیک کنید،
سپس از سربرگِ Downloads روی Download زیر JDK کلیک کنید.
در لیست باز شده، نسخه هایی از جاوا برای انواع سیستم عامل های ویندوز قرار داده شده. Windows x86 برای ویندوزهای 32 بیتی یا Windows x64 برای ویندوزهای 64 بیتی؛ که در قسمت تعیین شده هم میشه فایل نصبیشون رو دانلود کرد.
نصب JDK و JRE در محیط سیستم عامل ویندوز
من قبلاً نسخه مورد نیاز رو دانلود و روی دسکتاپم قرار دادم و با دابل کلیک روی آیکن فایل نصبی کار رو شروع میکنم.
اگر با دیالوگ User Account Control یا کنترل حساب کاربری مواجه شدید، روی Yes کلیک کنید.
اگر قبلا یک نسخه از جاوا رو نصب کرده باشید، ممکنه یک پیامی ببینید با مضمون اینکه نسخه قبلی باید حذف و uninstalle بشه، میتونید پروسه نصب رو ادامه بدید و next رو فشار بدید تا به مرحله بعد برید.
توصیه میکنم در پنجره باز شده همه مقادیر پیشفرض رو قبول کنید. به محل قرارگیری پوشه ی نصبی توجه کنید.
در حال حاضر در درایو C، Program Files و بعد در پوشه جاوا قرار داره، میتونید بعدش هم یک زیر فولدر رو ببینید که شامل نسخه جاوا و بیانگرِ آخرین آپدیتی هست که قراره نصبتون رو باهاشون پیش ببرید.
من آخرین نسخه موجود رو نصب میکنم، یعنی آخرین نسخه اخیر تا زمان ضبط این ویدئوی آموزشی.
این مرحله ممکن هست برای کپی شدن همه چیز روی کامپیوترتون کمی زمانبر باشه.
در واقع شما دارید دوتا چیز رو نصب میکنین. یکی برای Development Kit یا کیت توسعه و یکی هم برایRuntime Environment یا محیط رانتایم یا به اختصار JRE. وقتی نصب JDK کامل بشه، پیغام تصویر زیر رو می بینید.
و به علاوه مکانی که قراره JRE نصب بشه رو هم میبینید.
و میتونید روی Next کلیک کنید تا پروسه ی نصب کامل بشه.
وقتی نصب کامل شد، پنجره نصب رو با فشردنِ دکمه Close ببندید.
تنظیمات environment variables بعد از نصب کیت های توسعه جاوا
بعد هم حتماً باید بیاید و 2 تا از تنظیمات مهم رو روی environment variables یا مقادیر محیط اجرا انجام بدید، تا مطمئن بشید که کامپایلر جاوا و سایره ابزارهای command line یا همون خط فرمان در دسترس باشن، البته بدون توجه به اینکه چه نوع محیط توسعه ای برای جاوا استفاده میکنید.
خب به کنترل پنل برید.
در قسمت سرچ کلمه ی environment رو تایپ کنید، بعد روی Edit the system environment variables کلیک کنید. و روی دکمه ی Environment Variables در گوشه ی پایین سمت راست کلیک کنید.
بعد یک مقدار جدید با نام JAVA_HOME رو مثل کاری که من از قبل انجام داده ام رو واسش تنظیم کنید.
من قبلا این مقدارو ساختم و فعلاً با انتخابش و زدن رویِ دکمه Edit بهتون نشون میدم چطوریه.
توجه داشته باشید، مقدار این متغیر باید دقیقاً همون فولدر نصبی JDK یا کیت توسعه ی جاواتون باشه. مطمئن بشید که این مقدار رو درست تعیین کرده باشید. پس توی این پنجره باید variable name رو JAVA_HOME قرار بدید و variable value رو هم محل قرار گیری فولدر نصبی JDK و بعد اوکی کنید. این کار باعث میشه که محیط توسعه ای که استفاده می کنید بتونه کیت توسعه ی جاواتون رو پیدا کنه. به علاوه باید این مقدار رو به متغیر Path اضافه کنید. چون من قبلا این JAVA_HOME رو ساختم cancel رو میزنم.
سپس روی Path دابل کلیک میکنم،
توجه کنید من مقدار سلکت شده در تصویر رو با یک Semicolon به آخر مسیرِ موجود در variable value یا متغیر Path اضافه کردم،
ولی این دقیقاً شاملِ همون مسیرِ نصبِ JDK نیست و اگه دقت کنید یک؛ اسلَش bin هم می بینید.
من زیرفولدر bin رو هم اضافه کردم چون فولدری هست که شامل ابزارهای command line یا خط فرمان میشه. شما هم این مقدار رو به آخر رشته قبلی اضافه کنید و با استفاده از کاراکتر semicolon از رشته ی قبلی مجزاش کنید. بعد از انجام همه این کارها، این پنجره ها رو ببندید
اطمینان از نصب صحیح جاوا با command prompt در ویندوز
سپس به command prompt برید.
و بعد در command prompt تایپ کنید java –version.
میخواییم با این دستور محیط رانتایم یا JRE رو تست کنیم. و میبینیم که می تونیم به محیط رانتایم جاوا دسترسی داشته باشیم و نسخه جاری رو نشونمون میده.
بعد برای تست محله قرارگیری JDK، تایپ کنید javac، که ابزار کامپایلر هستش و یکبار دیگه دش version رو اضافه کنید و باید خروجی نشون داده شده در تصویر زیر رو ببینید؛ یعنی نسخه کامپایلر جاوا.
اگه هردوی این تست هایی که انجام دادید درست کار کرد، بدونید که نصب جاوا و تنظیمات environment variables یا متغیرهای محیطی با موفقیت صورت گرفته؛ پس می تونید ابزارهای جاوار رو از خطه فرمان یا هر محیط توسعه جاوا دیگه اجرا کنید.