طراحی پروفایل با کشیدن چند خط ساده در محیط SKETCH
در این آموزه توانستیم یک طرح دوبعدی با استفاده از کشیدن خطوط و اعمال کردن قیود مختلف و متناسب با هر خط، در محیط SKETCH طراحی کنیم.
فهرست مطالب آموزش
طراحی مدل از محیط Sketch
به شما تبریک میگویم. چرا؟ خب بخاطر اینکه الان دیگر به جایی رسیدیم که میتوانیم با هم مدل را طراحی کنیم. وقت این است که دست به قلم شویم و هر مدلی که خواستیم روی صفحه پیاده کنیم. این کار را هم با کشیدن خطوط و ایجاد یک طرح دوبعدی شروع میکنیم. باید بگویم: خطها سادهترین و اساسیترین اشکالی هستند که ما میتوانیم در این نرم افزار بکشیم. و البته بیشترین کاربرد را هم دارند. برای ایجاد یک خط ما باید دو کار انجام بدهیم. اول باید یک طرح جدید اضافه کنیم که میتوانیم بیاییم به تب 3D Model و سپس از اینجا، برویم سراغ پنل Sketch و آیکن Start 2D Sketch را برای آن انتخاب کنیم.
و یا اینکه میتوانیم روی صفحه گرافیکی یا همان graphics window راست کلیک کنیم و از منو راست کلیک گزینه New Sketch را سلکت کنید.
با اینکار، مبدأ مختصات و صفحات طراحی، نمایش داده میشوند، حالا میتوانیم برای شروع صفحه XY را انتخاب کنیم و طرح را روی آن بکشیم.
همانطور که ملاحظه میکنید به محض انتخاب صفحه، به تب Sketch میرویم و میبینید که آیکن finish sketch هم فعال شده است.
بسیار خب؛ اجازه بدهید صفحه را کمی به سمت چپ، پن و درآگ کنم و در واقع بیاییم به سمت راست تا فضای بیشتری برای کار داشته باشیم.
رسم خطوط در محیط sketch اتوکد اینونتور از طریق درج مختصات نقاط
حالا میتوانیم کشیدن خطوط را شروع کنیم. برای این منظور دو روش وجود دارد، روش اول این است که به پنل create واقع در تب sketch برویم و ابزار Line را انتخاب کنیم و اما روش دوم این است که میتوانیم روی صفحه راست کلیک کنیم و گزینه Create Line را از این مارکینگ منو انتخاب کنیم. من پیش میروم و این گزینه را انتخاب میکنم. تا کشیدن خطوط را شروع کنیم. به heads up صفحه نمایش نگاه کنید، اگر دقت کنید میتوانید نزدیک نشانگر ماوس مختصات X و Y را ببینید. اگر از آموزههای قبل بخاطر داشته باشید، گفتم که مبداءِ مختصاتِ هر طرحی که اینجا میکشید در واقع به عنوان یک نقطه مرکزی مرجع برای قطعه شما لحاظ میشود.
در حقیقت مبداءِ مختصات بطور اتوماتیک روی صفحهای که برای رسم طرح انتخاب کردیم مشخص شده و الان مقادیر X و Y را نسبت به همان مبدأ دارد نمایش میدهد.
همانطور که ملاحظه میکنید، من هر چقدر که ماوس را به مبدأ نزدیکتر کنم میبینید که مقادیر x و y به صفر نزدیکتر میشوند.
اگر هم دقیقاً روی مبدأ باشیم ،رنگ آن سبز میشود و X و Y صفر میشوند. نقطه سبز رنگ نشان میدهد که ما با انتخاب آن به عنوان نقطه شروع خط، در حقیقت یک قید coincident یا منطبق بودن نقطه شروع را به خط نسبت دادیم. اینطور بگویم با این کار، نقطه شروع خط را روی مبداء مختصات قفل میکنید و بعد از آن؛ این نقطه بعنوان نقطه مرکزی طرح لحاظ میشود.
خیلی خب روی مبداء کلیک میکنم و حالا میتوانیم ماوس را بکشیم تا خط ایجاد شود. اما قبل از اینکه دوباره کلیک کنم تا نقطه انتها خط را تعیین کنم، اجازه دهید پارامترهایی که روی صفحه به عنوان head up داریم را امتحان کنیم.
میبینید که با جابجا کردن کرسر، هم طول خط تغییر میکند و هم زاویه آن.
در حال حاضر مقدار طول خط ما هایلایت شده و این به این معنا است که میتوانیم مقدار آنرا تغییر بدهیم.
اگر هم کلید تب را بزنیم پارامتر بعدی که مختصات زاویه خط بود، انتخاب میشود.
من یکبار دیگر کلید تب را میزنم تا پارامتر طول خط انتخاب شود.
بعد مقدار یک را وارد میکنم، شما هم میتوانید مقدار دلخواه خود را وارد کنید.
و بعد هم کلید تب را میزنم. میبینید که اینکار باعث میشود که طول خط ما بشود یک اینچ و یک قفل هم در کنار آن نمایش داده میشود و این یعنی یک خط با طول فیکس شده یک اینچ ایجاد کردیم.
حالا به هر نحوی که ماوس را حرکت بدهیم فقط زاویه خط ما تغییر میکند و طول آن ثابت میماند.
من اینجا قصد ندارم که یک زاویه مشخص برای این خط تعریف کنم و در واقع قید زاویه را روی آن اعمال کنم.
رسم خطوط در راستا افق با استفاده از قیود اینونتور
اما اجازه بدهید برویم سراغ بقیه قیدهایی که میشود روی خط اعمال کنیم.
خب؛ حالا اگر من ماوس را به محور افقی نزدیک کنم، میبینید که از یک فاصلهای به بعد، خط ما به طور اتوماتیک میپرد روی محورِ افقی. در واقع این همان اسنپهای نرم افزارهای اتوکد است که هوشمندانه انتخاب مطلوب را در اختیار ما میگذارد.
و یک head up و یا سمبل مربوط به موقعیت افقی هم روی صفحه نمایش داده میشود که مشخص میکند، قید افقی بودن میتواند در این موقعیت به این خط اضافه شود. این همان چیزی است که من قبلاً راجب به آن صحبت کردم و گفتم که اینونتور بصورت اتوماتیک قیدهایی را برای ما اضافه میکند. خب من میخواهم این خط افقی باشد.
پس کلیک میکنم تا نهایی شود و در واقع خط ما ایجاد شود.
حالا میتوانیم برویم سراغِ اضافه کردن خطِ بعدی.
بسیار خب تا اینجا، برای این خطی که ایجاد کردیم، یک قید افقی بودن اضافه کردیم و یک قید هم برای طول آن که باید یک اینچ باشد.
عمود کردن خطوط بر یکدیگر با قید PERPENDICULAR
حالا میتوانیم برویم سراغ اضافه کردن خطهای بعدی.
ایندفعه این خط را در این راستا، تا حدوداً نیم اینچ میارم بالا ولی نمیخواهم طول آنرا دقیق مشخص کنم پس مقدار عددی طول را وارد نمیکنم.
الان اگر خط را به سمت چپ و در راستا عمود بر خط قبلی بیاورم میبینید که سمبل مربوط به قید perpendicular ظاهر میشود.
در واقع با وجود اینکه خط ما عمودی است و الان بایدسمبل قید vertical ظاهر میشد، همانطور که ملاحظه میکنید آیکنِ مربوط به قید PERPENDICULAR نمایش داده شده. بخاطر اینکه نرم افزار برای اعمال قید جدید آنرا نسبت به قید اخیری که لحاظ کردید، که در اینجا همان قید افقی بودن روی خط قبلی بود،به طور اتوماتیک لحاظ میکند. میشود گفت که الان خط ما عمودی است؛ ولی اینونتور آخرین شکلی که کشیدیم را برای انتخاب قید بعدی مرجع قرار میدهد یعنی عمود کردن دو خط بر هم با استفاده از قید PERPENDICULAR. امیدوارم توانسته باشم منظورم را خوب برسانم. و مشخص است اینجا هم اعمال قید عمود کردنِ دو خط بر هم مناسب کار ما است و من هم اینجا کلیک میکنم تا این قید اضافه شود
و خط جدید با زاویه 90 درجه نسبت به خط قبلی ایجاد شد و میتوانید قید اعمال شده را این پایین خط ببینید. میبینید که این پایین قید اعمال شده؟
تکنیک رسم خط موازی در اتوکد اینونتور
بسیار خب برویم سراغ خط بعدی.
اما اینجا ماجرا کمی جالبتر میشود.
الان اگر من این خط را به این سمت خم کنم و تقریباً آنرا افقی کنم دوباره همان قید قبلی ظاهر میشود منظور قید مربوط به عمود کردن دو خط است.
همانطور که قبلاً هم گفتم اینونتور دارد بر مبنا قیدی که قبلاً اضافه کردیم و براساس طرح ما، قید مورد نیاز را حدس میزند. در حال حاضر در زاویه نود درجه نسبت به خط قبلی قرار داریم و در نتیجه اینونتور میخواهد قید عمود کردن دو خط بر هم را اعمال کند. اما این چیزی نیست که من میخواهم.
من میخواهم که این خط افقی؛ موازی با خط افقیای باشد که این پایین داریم.
برای همین ماوس را میاورم پایین و این خط را با حرکت ماوس روی آن، لمس میکنم.
حالا اگر بیایم بالا و به موقعیت افقی برگردم، اینونتور قید را بر مبنا آخرین شکلی که لمس کردیم اضافه میکند. همانطور که از سمبل کنار خط مشخص است، اینبار اینونتور، قید موازی بودن را پیشنهاد میدهد.
حالا اگر دوباره خط عمودی را لمس کنیم قید آن به قید عمود کردن دو خط بر هم، تغییر پیدا میکند.
فکر کنم دیگر کاملاً متوجه روال کاری اینونتور موقع لحاظ کردن قیود روی شکلها شدید. پس تا زمانی که در این دستور هستیم میتوانیم خط مورد نظر را به عنوان خط مرجع لمس کنیم تا قید ما بر مبنای خط مرجع به خط جدید اضافه شود.
مثلاً شما میتوانید اینبار خط افقی را به عنوانِ خط مرجع لمس کنید و میبینید که با برگشتن به موقعیت اخیر، الان قید موازی بودن روی خط جدید اضافه شده است.
رسم طرح با استفاده از خطوط میانی و تکنیک لمس نقاط
خب قبل از اینکه کلیک کنم، میخواهم یک چیز دیگر به شما نشان بدهم.
اجازه بدهید به این صورت، کمی دیگر خط را ادامه بدهم و جلوتر بیایم ببینیم چه اتفاقی میافتد. تقریباً به این قسمت که میرسیم میبینید که یک خطچین ظاهر میشود و نشان میدهد که ما بالای نقطه میانی این خط افقی پایینی هستیم.
این قابلیت خیلی وقتها در ترسیم شکلها میتواند به ما کمک کند طوری که فقط لازم است به خطها جهت بدهید و خیلی سریع کار خود را پیش ببرید. یک موقع اشتباه برداشت نکنید، ظاهر شدن این خط چینها به این معنا نیست که با کلیک کردن الان یک قید اینجا اضافه میشود، بلکه صرفاً میخواهد مشخص کند که موقع طراحی کجا کار قرار گرفتیم. مثلاً اینجا هم رسیدن به میانه خط زیری را نشان میدهد.
الان اگر کلیک کنم دیگر میتوانم مطمئن باشم که انتها این خط کاملاً با نقطه میانی یعنی midpoint خطِ پایینی همتراز است.
حالا میآیم بالا وادامه میدهم و با کلیک یک خط دیگر عمود بر خطی که داشتیم اضافه میکنم.
بعد هم به سمت چپ میآیم جلو تا به خط محور عمودی برسم.
حالا دوباره ماوس را میاورم پایین و نقطه مبدأ مختصات را لمس میکنم.
الان بخاطر محور نمیشود خط چینی که اینجا داریم را درست دید. اما وقتی که به آن نزدیک میشوم میبینید که ماوس با یک پرش کوچک به این خط میچسبد.
و این مشخص میکند که دقیقاً بالا سر نقطه مبدأ هستیم.
پس اینجا کلیک میکنیم و بعد هم میآیم پایین و با کلیک روی مبدأ، مسیر را میبندم.
جمع بندی
پس توانستیم با هم با استفاده از خطوط یک مسیر بسته یا همان پروفایل را ایجاد کنیم.
حالا که خطها را کشیدیم میتوانیم راست کلیک کنیم وبا کلیک روی OK از این دستور خارج شویم.
البته همچنان در محیط طراحی هستیم، در نتیجه میتوانیم روی خطوط کلیک کنیم و آنها را جابجا کنیم و تغییراتی که مورد نیاز هستند را اعمال کنیم، و یا حتی اشتباهاتی که ممکن است موقع طراحی مرتکب شده باشیم را اصلاح کنیم. همچنین این قابلیت را داریم که، اگر قیدی را هم فراموش کرده باشیم، در این مرحله آنرا به طرح اضافه کنیم.