مروری بر فرمت انواع فایلهایی که در نرمافزار اینونتور میتوان ایجاد کرد
در این درس به بررسی فرمتهای مختلف از فایلهایی که در نرم افزار اینونتور ایجاد در دسترس میباشند، خواهیم پرداخت. همانطور که در خلال این دوره هم اشاره شد، در این نرمافزار چهار تمپلیت از پیش تعریف شده داریم، که هر تمپلیت فرمتِ مخصوص به خود را دارد. به طور کلی فایلهایی با فرمتِ .ipt مربوط به تمپلیت ساخت پارتها هستند. فایلهای با فرمت .iam مربوط به فایلهای اسمبلی هستند. فرمت idw مرتبط با فایلهای نقشههای ترسیمی است و در نهایت فرمت .ipn مخصوص فایلهای ارائه برای نمایش نحوه اتصال قطعات و یا حتی جدا کردن آنها از هم در یک اسمبلی میباشد. در این ویدیو ملاحظه خواهید کرد که هر فایل متناسب با فرمت خاص خود، آیتمهای مخصوص به خود را دارد که با فایل با فرمت دیگر کاملا ًمتفاوت هستند و کاراییهای متفاوتی دارند.
فهرست مطالب
انواع فرمت فایل در اینونتور
حالا که با محیطِ کاربری و داشبوردی صفحه Home اینونتور آشنا شدید و نحوه چیدمان پنلهای آنرا دیدید، اجازه بدهید نگاهی بیندازیم به انواع مختلف فایلهایی که میتوانیم آنها را در نرمافزار اینونتور شخصیسازی کنیم.
من یکسری فایلِ مختلف را باز کردم که میتوانید تبهای آنها را در قسمت پایین تب ِ home ببینید. خیلی سریع یک نگاه اجمالی به آنها میاندازم.
فایل part با فرمت .ipt
و در نهایت با انتخاب یک فایل با فرمتِ ipt به اسم ِheatsink .ipt کار خود را شروع میکنم.
در واقع ipt مخففِ Inventor part هست که به عنوانِ شاخص ِ فایلهای part یا در واقع فایل قطعاتی هستند که در نرمافزار اینونتور آنها را ایجاد میکنیم. پس فایلهای part پسوندِ .ipt دارند. همچنین باید ذکر کنم که فایلهای قطعه یا part، جزءِ پایهایترین و بالطبع سادهترین فایلهایی هستند که میتوانیم در نرمافزار اینونتور بسازیم. و همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم روال کار طراحی با این نرمافزار به این صورت است که، در ابتدا یکسری قطعه متناسب با طرح خود میسازیم و بعد آنها را با هم به عنوان یک assembly، مونتاژ میکنیم تا ببینیم چطور در کنار همدیگر کار میکنند.
و اما نکته مهمی که راجب به فایل part وجود دارد، این است که در حال حاضر میتوانید مدلهایِ سه بعدیِ مختلفی را در پنجره گرافیکی graphics window مشاهده کنید.
که بطور ویژه و اختصاصی در نوار مرورگرِ گوشه سمتِ چپ، به فایل ِ سلکت شده شما، لینک شدهاند. که هر کدام شامل یکسری اطلاعات هستند. منظور پالتِ browser هست.
در ادامه اگر که ماوس را روی هر کدوم از آیتمها در نوار مرورگر بیاورم، میتوانید ببینید که کاربردِ آن آیتم در صفحه گرافیکی هایلایت میشود. آیتمهایی که در بخش مذکور داریم در واقع یکسری ویژگی هستند که در ادامه دوره بیشتر به آنها میپردازیم. هر کدام از آنها عملگرهایی در نرمافزار اینونتور هستند.
مثل عملگرِ extrusion که برای حجمدهی وسه بعدی کردن بکار میرود، عملگرِ hole برای ایجاد حفره، chamfer، mirror و همه آیتمهای مشخص ِ دیگری که، در نهایت میتوانیم با بکار بردن تعدادی از آنها و یا حتی همه عملگرها بسته به نیاز طراحی خود، قطعه مورد نظرمان را شکل بدهیم.
فایل مونتاژ با فرمت .iam
و بعد از اینکه قطعه خود را ساختید میتوانیم به سراغ مونتاژِ قطعات برویم. همانطور که ملاحظه میکنید، در قسمت ِ پایین ِ پنجره home، فایلی به اسمِ engine.iam وجود دارد، فایلی با پسوندِ .iam، که نشان میدهد یک فایل اسمبلی یا مونتاژ هست.
همچنین، در قسمت بالایی، میتوانید heatsink یا همان خنککنندهای که قبلاً آنرا مشاهده کردیم را ببینید.
همانطور که ملاحظه میکنید آن قطعه روی بلاک موتور ما در یک فایل ِ اسمبلی قرار گرفته است.
چیزی که مهم است این میباشد که الان با انتخاب یک فایل اسمبلی، آیتمهای مرورگر سمت چپ تغییر کردهاند. در واقع ایندفعه ما در مرورگر، بجای آیتمهایی که هر قطعه را شکل میدهند خود قطعاتی که مدلِ مورد ِ نظر ما را شکل میدهند، بصورتِ جداگانه داریم.
و البته زیر هر کدام از قطعات، آیتمهایی مثل work planes، work geometry و constraints را داریم، که نشان میدهند قطعات ما به چه شکلی ساخته شدهاند و موقعیت قرارگیری و نحوه حرکت آنها در اسمبلی به چه صورت است.
اگر عجله نکنید و با طهاکو در طول این دوره آموزشی جامع همراه بمانید با تمامی مفاهیم یاد شده بطور کامل آشنا میشوید، فعلاً مهمترین چیز این است که ساختار آنها را به ذهن بسپارید.
فایل آیزومتریک نقشه با فرمت .idw
و اما فایل بعدی موجود در این درس یک فایل با فرمتِ IDW هست، در واقع فایل مذکور همان فایل نقشههای ترسیمی پیشفرض نرمافزار اینونتور هست.
و همانطور که ملاحظه میکنید، این فایلها شامل ِنماهایِ مختلفی از مدلِ طراحی ما هستند و به شکلی یک layout به حساب میآیند، که برای تولیدِ پارتهای مختلف و در نتیجه تولیدِ مدل مد نظر ما بکار میروند. بهتر است اینطور بگویم: هر بار که ما یک قطعه یا یک مونتاژ جدیدی میسازیم میتوانیم یک نقشه ترسیمی هم از هر یک از آنها ایجاد کنیم و پارامترهایی مثل اندازهها، نماهای مختلفی از زوایای متفاوت مثل view پروژه یا باصطلاح projected views؛ isometric view یا نمای ایزومتریک اضافه کنیم، که در ادامه به طور مفصل به معرفی نماهای مختلف در تبِ place view، واقع در فایلهای ترسیمی پروژه، خواهیم پرداخت. همینطورمیتوانیم، پارامترهای دیگری مثل جزئیات طرح و خطوط راهنما و یکسری برش از قسمتهای مختلفِ طرح را به آن نقشه ترسیمی اضافه کنیم. حتی میتوانیم هر آیتمی که برای تولید آن قطعه لازم باشد که به فرد خاصی ارائه بدهیم را، در این نقشهها قرار بدهیم.
فایل ارائه با فرمت .ipn
در نهایت هم فایلی با فرمتِ IPN را داریم.
که در واقع فایل های IPN، فایلهای presentation یا ارائه ما بحساب میآیند. ما قرار نیست که در این دوره به بررسی این فایلها بپردازیم. اما خیلی مهم است که بدانید، چنین امکانی هم در اینونتور وجود دارد. اینکه میتوانیم نحوه کنار هم قرار گرفتن قطعات و مونتاژ شدن آنها و یا حتی جدا کردن قطعات یک اسمبلی از هم، به منظور تسهیل در عملیات ساخت و طراحی مدل مد نظر خود را، در یک فایل نمایش بدهیم.