بررسی پروسه اضافه کردن کامپوننتها به ترسیمات شماتیک اتوکد الکتریکال
در آموزه ویدئویی حاضر دانش پژوهان با نحوه افزودن کامپوننت به ترسیم های شماتیک اتوکد الکتریکال آشنا می شوند و در ادامه با اضافه کردن یک دکمه فشاری یا push button به یکی از رانگ های لدر ترسیم، آموزش می بینند چگونه می توانند کامپوننت ها را ویرایش و سفارشی کنند.
ما همچنان در ترسیم demo7a.dwg از پروژه WDDEMO هستیم و دلیل اینکه همیشه داریم با یک پروژه خاص کار می کنیم، این است که قصد داریم یک پیوستگی در حین کار بر روی این ویدئوهای این فصل از آموزش مون ایجاد کرده و این پیوستگی رو حفظ کنیم تا نهایتاً تونسته باشیم یک آموزش پروژه محور به شما عرضه کرده باشیم؛ بهرحال قرار است که در آموزه ویدئویی حاضر به بررسی نحوه تعریف کامپوننت هایی میان سیم هایی تک و مجزا مثلاً به میان رانگ های لدر ترسیمات مون بیندازیم. خب همونطور که مستحضرید، تا این جای کار مباحث مرتبط با سیم کشی های مجزا، بردارهای منبع و مقصد مرتبط با سیگنال ها، شماره گذاری سیم ها و همچنین افزودن رانگ هایی به لدر رو خیلی خوب بررسی کردیم و حالا نیاز هست که نگاهی به نحوه افزودن و درج کامپوننت های مدنظرمون به ترسیمات شماتیکمون داشته باشیم و در واقع کامپوننت ها دراتوکد الکتریکال بلاک هایی به همراه attribute یا ویژگی های هوشمند هستند.
پس، اساساً زمانی که شما یک قطعه ای رو برای مثال یک سوئیچ و یا یک کلید رو به ترسیم اضافه میکنید، اطلاعات زیادی به همراه اون قطعه وجود داره که بهمراه آن ضمیمه میشه و در بکاِند نرم افزار حفظ میشه تا در صورت نیاز بهشون ارجاع داده بشه و بهره برداری های لازم از آنها برده بشه و بالطبع بعد از تعریف یک سوئیچ، این امکان رو هم خواهیم داشت که به کمک دیالوگ باکس مجزایی، اطلاعات یاد شده سوئیچ مربوطه رو در پایگاه داده ی پروژه اتوکدالکتریکال ادیت و ویرایش کنیم.
خب حالا میخواهم که روی قسمت بالا لدر واقع در سمت چپ ترسیم زوم کنم. به این ترتیب روی این قسمت زوم میکنم.
اطمینان حاصل کنید که رانگ های به شماره 800، 801 و 802 رو میتونین به خوبی ببینین.
به این خاطر روی این محدوده زوم کردم چرا که میخواهیم یک سوئیچ رو بر روی شاخه 802 قرار بدیم. خب، سریع ترین و آسون ترین راه برای درج یک کامپوننت این هست که به تب Schematic نوار ریبون و سپس به پنل Insert Components موجود در اینجا بریم و از ابزاری که به عنوان Icon Menu در اتوکد الکتریکال شناخته شده است استفاده کنیم.
در واقع Icon Menu شامل تمام بلاک هایی هست که به نحو مطلوبی در یک دیالوگ باکس برای استفاده ما تنظیم و گردآوری شدند.
همچنین در بالا سمت چپ کادر محاوره ای Insert Componentملاحظه میکنین که از
JIC Schematic Symbolsیا سمبُل های شماتیکی استاندارد JIC داریم استفاده میکنیم. بنابراین تمامی این بلاک های پیشنهادی موجود در کادر محاوره ای Insert Component صرفاً از یک استاندارد خاص که در این مورد مشخص استاندارد JIC هست، پیروی میکنند.
ملاحظه میکنید که اینجا push buttons یا دکمه های فشاری رو داریم، اینطرف تر تایمرها رو داریم، اینجا نمونه ای از کنترلرهای موتور رو با نام motor controls داریم و مشخصاً همونطور که میبینید مواردی از این دست رو در کادر محاوره ای حاضر در اختیار دارم.
فعلاً میخام یک Push Buttons رو به ترسیمم اضافه کنم ولی به محض کلیک روی آیکن Push Buttons می بینیم که تمامی اقسام و انواع دکمه های فشاری در اختیارمون قرار میگیره و از اینجا است که آروم آروم دارید متوجه قدرت بی اندازه نرم افزار اتوکد الکتریکال میشید، نرم افزار فوق العاده قدرتمند که کار انجام یک طراحی استاندارد رو خیلی راحت کرده. خب من یک سوئیچ رو میخواهم که به عنوان یک دکمه فشاری بر روی رانگ شماره 802 عمل کنه.
اما همونطور که ملاحظه کردید به انواع مختلفی از این نوع دکمه های فشاری برخورد کردیم. lights ها رو داریم، و همچنین push buttons ها رو. اگه دقت کنین کنار اسم شون عبارت های NO و NC رو داریم، همونطور که میدونید عبارت NC که مخفف normally CLOSE هست، بیانگر حالتی هست که به صورت نرمال سوئیچ ما بسته است و عبارت NO که مخفف normally OPEN هست، بیانگر حالتی هست که به صورت نرمال سوئیچ ما باز هست. اگه یکم اطلاعات زمینه ای تون کامل باشه هر چیزی که اینجا می بینید خیلی ساده براتون قابل فهم خواهد بود.
خب من میخواهم که به این شکل یک دکمه فشاری ای که بصورت عادی بصورت باز باشه رو انتخاب کنم یعنی یک normally open یا NO رو. واقعاً انجام این کار ساده است.
آیا میبینین زمانی که ماوس رو روی این مورد نگه میدارم در قالب این پاپ آپ یک block name دیده میشه؟ که block name این مورد، HPB11 هست، این یعنی اینکه: کامپوننتی که روش هاور کردیم، یک دکمه فشاری افقی با تگ 11هست. در واقع میشه گفت عبارت HPB11 مخفف عبارت horizontal push button 11 هست. در واقع HPB11 یک block name برای این سمبل خاص هست، و زمانی که اون رو به ترسیم اتوکد الکتریکال اضافه میکنیم، این HPB11 بعنوان block name برای کامپوننت موجود در ترسیم درنظر گرفته میشه.
به هر حال اگر روی اون کلیک کنم، میتونم دکمه فشاری مون رو به همراه کرسر ببینیم؛ همچنین ملاحظه میکنیم که چون تنظیمات grid و snap فعال هستند باز هم شاهد این حرکت نامنظم در کرسر هستیم.
میبینین که تنظیمات grid و snap درقسمت پایین صفحه در drafting settings استاتوس بار فعال شدند.
حالا به این شکل به اطراف سیمی که میخواهم سوئیچ رو روی اون قرار بدهم میام و روی آن هاور می کنم.
به محض کلیک بر روی سیم ملاحظه میکنید که ترسیم آپدیت میشه و باز هم بدلیل آپدیت و بدلیل سازوکار خاص اتوکد الکتریکال از زوم خارج میشیم و نکته مهمتر این است که دیالوگ باکسی تحت عنوان Insert/edit component برای ما نمایان میشه که اطلاعاتی رو دراختیار ما قرار میده که به کمک اونها میتونیم کامپوننت رو درج و ویرایش کنیم.
برای قسمت دیسکریپشن و خط توصیف اول یعنی فیلد Line1، عبارت SYSTEM و برای خط توصیف دوم یعنی Line2، ON رو در نظر میگیرم.
همچنین میبینیم که تنها دو خط توصیف برای ما قابل دسترس هست و بنابراین میشه متوجه این موضوع شد که برای این بلوک مشخص تنها دو خط توصیف متنی رو میتونیم داشته باشیم.
خب پس به این ترتیب دکمه فشاری SYSTEM ON رو تعریف کردیم.
اما ملاحظه میکنین که برای قسمت Component Tag بطور اتوماتیک عبارت PB802 که در واقع حروف PB بیانگر push button و عدد 802 شماره رانگی هست که کلید بر روی اون قرار گرفته. واضح است که در صورت تمایل میتونم اون رو ادیت و ویرایش کنم. اما در این مورد ترجیح میدم که اون رو تغییر ندهم و درحال حاضر نیازی نیست که نگران دیگر اطلاعات موجود در دیالوگ باکس حاضر، برای مواردی همچون متصل و لینک شدن به catalog data یا مواردی از این دست باشیم.
ملاحظه میکنید که دکمه ای تحت عنوان OK-Repeat رو دراختیار داریم که با انتخاب اون در صورت نیاز به یک سوئیچ دیگر از همین نوع خاص برده میشیم و بالطبع میتونیم از این دکمه فشاری خاص مجدداً در جایی دیگر از مدارمون هم استفاده کنیم. فعلاً نیازی به انتخاب این مورد و دکمه های بیشتر ندارم، بنابراین روی OK کلیک میکنم و به این شکل تمام موارد مد نظر ما اعمال میشه یعنی سوئیچ در حالت روشن روی رانگ 802 تعریف میشه. یکی از دلایلی که من واقعاً کار با اتوکد الکتریکال رو دوست دارم این است که اگر کمی روی این قسمت زوم کنم متوجه میشیم که نرم افزار بعد از افزودن سوئیچ، در واقع سیم رو دراین قسمت قطع کرده و سوئیچ ما رو بسیار منظم قرار داده.
میبینید که سیم ما به دو قسمت تقسیم شده؟ همچنین به خوبی می تونیم در ترسیم مون، اتصالات سوئیچ رو هم ببینیم. بسیار خب به این ترتیب این فرآیند افزودن سوئیچ به رانگ لدر ترسیم مون انجام شد.
حالا اگر سوئیچ اخیر رو سلکت کنم و روی آن راست کلیک کنم توسط مارکینگ منو ظاهر شده و گزینه edit component میتونم کامپوننت رو در قالب کادر محاوره ای Insert/edit component ادیت و ویرایش کنم.
خب دیدیم که با این سناریو، با استفاده از دیالوگ باکسی که چند دقیقه قبل برای ما نمایان شد، این امکان رو داریم که اطلاعات مربوط به کامپوننت رو ویرایش کنیم. به این خاطر که مایل به اعمال تغییراتی دراین بخش نیستم میام و روی کنسل کلیک میکنم. دراین ویدئوی آموزشی نحوه درج یک کامپوننت در ترسیمات شماتیکی اتوکد الکتریکال رو بررسی کردیم.