ایجاد یک پروژه جدید در IntelliJ IDEA
در این درس ابتدا یک پروژه جدید در محیط توسعه IntelliJ IDEA ایجاد میکنیم و سپس بعد از مسیردهی و ذخیره آن تنظیمات پیکربندی ان را ویرایش کرده و در نهایت بعد از شروع کدنویسی در پروژه جدید، اقدام به اجرا و ویرایش کدها میکنیم.
فهرست مطالب آموزش
استفاده از IDEA در شروع کار با یک پروژه جدید
همانطور که قبلاً هم به شما نشان دادم، میتوانید در یک ویرایشگر متنی ساده کد خود را بنویسید و کلاسهای جاوا خود را از طریقه کامندلاین کامپایل و اجرا کنید، البته بیشتر توسعه دهندههای جاوا از محیطهای توسعه یکپارچه یا IDE ها استفاده میکنند و من هم اینجا در این دوره آموزشی از IntelliJ IDEA استفاده میکنم.
طریقه ساخت پروژه در IntelliJ IDEA
در صفحه خوشآمد IntelliJ IDEA، روی Create New Project کلیک میکنم. جاوا را از پانلِ سمت چپ پنجرهای که باز میشود، به عنوان نوع پروژه انتخاب میکنم و SDK پروژه خود را روی 1.8 قرار میدهم، یعنی دقیقاً همان SDK ای که موقع نصب IntelliJ IDEA برای آن تعریف کردم.
روی Next کلیک میکنم. و در این صفحه، این گزینه را برای ساخت یک پروژه با قالب برنامه کامندلاین، انتخاب میکنم.
پس کافی است روی Command Line App کلیک کنم.
که یک کلاس جاوایی که یک متد main دارد ایجاد میکند و این کلاسِ جاوا دقیقاً شبیه همان کلاس جاوایی که من قبلاً در آموزش قبلی ساختم.
خب؛ رویِ Next میزنم، در این صفحه نام پروژه را تعیین میکنم.
مثلاً خیلی راحت میام و IDEAProject را در قسمتِ Project name تایپ میکنم.
و بعد محل قرارگیری پروژه را از قسمت Project Location تغییر میدهم.
Browse آنرا میزنم و در پنجره Select project file directory ای که برای من باز میشود، به Desktop میروم.
در قسمت Exercise Files، زیرفولدر مربوط به این ویدیوی آموزشی یعنی 03_04 را برای آن سفارشی و مشخص میکنم و رویِ Ok کلیک میکنم.
و بعد نام پروژه خود را یعنی IDEAProject را در همان بخشِ Project Location بعد از یک اِسلَش به آخر مسیر انتخابی و مدِ نظر اضافه میکنم.
بنابراین این فولدر میشود فولدر روت یا ریشه برای این پروژه.
بعد، باید قسمت base package یا پکیج اصلی را تعیین کنم. من از همان پکیج که قبلاً در کار با ویرایشگرِ نتپد استفاده کرده بودم هم الان مجدد استفاده میکنم یعنی: com.example.java
وقتی اینکار را از طریق IntelliJ IDEA انجام میدهید، declaration یا اعلان این پکیج پایه به کد جاوا شما اضافه میشود و همچنین زنجیره سلسله مراتبیِ فولدرهای معادل با آن هم برای ذخیره این کلاس ایجاد میشود. اگر یادتان باشد در آموزش قبلی وقتی داشتیم با نودپد کد میزدیم و پکیج پایه را اضافه کردیم بعد آمدیم به صورت دستی معادل با پکیج پایه زیر فولدرهایی برای ذخیره کلاس ایجاد کردیم.
و بعد روی Finish کلیک میکنم تا پروژه ایجاد شود. چون مسیر پروژه را خودم دادم و از قبل اینچنین مسیری وجود نداشت؛ برایِ پیغامِ حالِ حاضر Ok را میزنم تا فولدری که اضافه کردم را ایجاد کند و حتی با اینکار هم کد جاوا ایجاد شود.
حالا اگر این اولین باری است که اینکار را در IntelliJ IDEA انجام میدهید، صفحهای که خواهید دید؛ دقیقاً مثل مال من نخواهد بود.
در پایین صفحه نمایش، یک پیامی که میگوید Indexing را میبینید و باید منتظر بمانید تا عملیات کامل شود و بعد قدمهای بعدی را دنبال کنید.
آشنایی با تنظیمات اولیه در IntelliJ IDEA
و وقتی فرایند نصب کامل شد، باید این صفحه نمایش را با پنجره project در سمت چپ و ویرایشگر را در سمت راست بینید.
من این پنجره روا ماکسیمایز میکنم تا بتوانیم آنرا واضحتر ببینیم.
به علاوه توجه داشته باشید که شماره خطوط کدها در سمت چپ آنها نمایش داده شده.
حالا میگویم چطور این را در IntelliJ IDEA تنظیم کنید.
به منو File بروید و گزینه Settings را در ویندوز و Preferences را در مک انتخاب کنید.
بعد از پانلِ سمتِ چپ به قسمت Editor بروید و بعد General، در Appearance و این گزینه Show Line Numbers را از اینجا تیکدار کنید و روی اوکی کلیک کنید.
شروع کدنویسی در IntelliJ IDEA با استفاده از راهنما پاپآپ
خب اینجا دقیقاً همان ترتیب کدهایی را داریم که قبلاً هم نمونه آنها را در همین سرفصلِ آموزشی نشان دادم.
یک کلاس با نام Main دارم که آن هم یک متد main در خط 5 دارد و میتوانیم اینجا در قسمتی که کامنت write your code here را میبینیم هر کدی که بخواهیم اجرا شود را اضافه کنیم. من این کامنت را هایلایت و پاک میکنم و بعد یک پیام خروجی اضافه میکنم. مثل دفعه پیش میتوانم از System.alt.critln استفاده کنم ولی من اینجا میخواهم به شما نشان بدهم که IntelliJ IDEA چطوری در کدنویسی به شما کمک میکند.
من ابتدا نام کلاس سیستم خود یا همان واژه System را تایپ میکنم: Sys و میبینیم که یک لیست از همه کلاسهای مختلف که با این رشته شروع میشوند نمایش داده میشود.
بعد میتوانم اینتر یا return را فشار بدهم تا انتخاب شود.
اینطوری وقتی دات را میزنم، یک لیست از عناصری که میتوانم از کلاس System انتخاب کنم میبینم که این لیست شامل متدهایی که عضو این کلاس هستند میشود.
ولی وقتی کلمه out را تایپ میکنم، میبینم که یک شی هست، که گاهی اوقات PrintStream نامیده میشود. درباره PrintStream در همین دوره ملزومات جاوا ،بعداً بیشتر توضیح میدهیم ولی الان فقط همین را انتخاب میکنم و بعد کاراکتر دات را یکبار دیگر میزنم.
و حالا متدهایی میبینم که اعضا شی out هستند.
PrintStream و تایپ میکنم print و بعد ln را تایپ میکنم و میبینم که متدهای مختلف زیادی از println وجود دارد، که اختلاف آنها بخاطر آرگومانهای ورودی آنها است،نمونههایی که دارید میبینید شبیه: boolean، character، double، object، و string.
من میخواهم این نسخه یعنی string را انتخاب کنم و برای اینکار دکمه جهتی به سمت پایینِ صفحه کلید را فشار میدهم تا برود سراغ این گزینه و بعد با اینتر یا return آنرا انتخاب میکنم و بعد میتوانم داخل جفت کاراکتر “دابل کوتیشن” را تایپ کنم. یکبار دیگر IDEA کمکم میکند چون وقتی یک دابل کوتیشن تایپ میکنم خودش با زدن یک دابل کوتیشن دیگر آنرا میبندد.
و Hello from IDEA! را داخل آن تایپ میکنم.
در IntelliJ IDEA، نیازی نیست کد خود را به طور صریح سیو کنیم.
خود برنامه به صورت خودکار همینطور که کدها را تایپ میکنیم، آنها را برای ما سیو میکند. به علاوه همینطور که داریم کد میزنیم یکسری راهنماییهایی برای اینکه کدنویسی ما بهتر شود برای ما میآورد.
اگر این لامپ کوچک را در سمت چپ خط خود دیدید، نشان میدهد که برنامه یک پیامی در قالب یکسری راهنمایی و کمک به شما پیشنهاد داده. من بعداً در ادامه این دوره ملزوماتِ جاوا از این ویژگی نرم افزار کمی استفاده میکنم ولی فعلاً از آن میگذریم.
طریقه اجرا پروژه در IntelliJ IDEA
برای اجرای برنامه، به منو نرم افزار میرم و منو Run را انتخاب میکنم، توجه داشته باشید که از منو باز شده، دو تا از آیتمهای منو مربوط به اجرا هستند، یکی از آنها Run با سه نقطه.
و یکی هم Run Main است.
و هر دو فعال و قابلِ انتخاب هستند. ولی در یک پروژه IntelliJ IDEA دیگر، همیشه این دو تا گزینه برایِ اجرایِ کد همزمان فعال نیستند. اگر من یک پروژه که از یک تمپلیت یا قالب نیامده باشد ایجاد کرده باشم، یعنی اینکه در قسمت Main هیچ کدی وارد نکرده باشم، آن ران اولی در منو غیرفعال میشود و مجبور میشویم که این یکی را که باعث باز شدن چیزی به نام Run Configuration یا پیکربندی اجرا میشود را انتخاب کنم، و وقتی این گزینه از منو را انتخاب کنید، میبینید که یک لیست از پیکربندیهای ران پیشنهاد شده یا جدید باز میشود.
اعمال تغییرات و مشاهده نتایج در IntelliJ IDEA
و من پیکربندی Main را از این پنجره انتخاب میکنم و بعد از مدتی، کد جاوا من کامپایل و اجرا میشود و پنجره ران در پایین صفحه باز میشود و خروجی Hello from IDEA! را میبینیم.
خب الان میتوانم کد خود را تغییر بدهم و یکبار دیگر از آن اجرا بگیرم.
اینبار، یک متغیر از نوع string ایجاد میکنم. پس بعد از کد، یک اینتر یا return میزنم و در خطِ جدید، نوع داده را با تایپ کلمه String اعلان میکنم و اسم آنرا میگذارم aString و مقدار آنرا اسم کوچک خودم میگذارم یعنی تایپ میکنم mahsa و بعد هم semicolon را هم در آخر خط خود اضافه میکنم.
بعد دوباره میخواهم یک رشته را در خروجی چاپ کنم.
پس اینتر یا return میزنم و به خطِ جدید آمده و اینبار تایپ میکنم sout و این عبارت مخفف، باعث میشود یک لیست از دستورها برای ما باز شود و وقتی اینتر یا return را بزنم عبارت system.out.println آورده میشود.
که در واقع تعمیم یافته عبارت مخفف sout است.
درحقیقت این یک راه میانبر در دسترس برای کدنویسی در IntelliJ IDEA است و این مدل میانبرها در دیگر Java IDE های محبوبِ دیگر هم در دسترس هستند.
خب من رشته “Your name is ” را البته داخلِ کوتیشن، وارد میکنم و بعد از رشته یک پلاس میگذارم و بعد نام متغیر که aString بود را وارد میکنم و میبینیم که IntelliJ IDEA میداند که آن متغیر وجود دارد و با تایپ حروف اول متغیر؛ خودش آنرا به ما پیشنهاد میکند پس من هم اینتر یا return را میزنم تا انتخاب شود و عبارت من کامل شود و یکبار دیگر میتوانم کد خود را اجرا کنم.
حالا اینبار برای اجرا کد، میخواهم از تولباری که در بالای صفحه workspace من ظاهر میشود استفاده کنم.
منوی ویو را باز میکنم، Toolbar را انتخاب میکنم تا نوار ابزار من ظاهر شود.
و حالا میتوانم کد خود را با کلیک کردن روی دکمه ران موجود در تولبار اجرا کنم.
خب حالا خروجی را میبینیم Hello from IDEA! Your name is Mahsa.
میتوانید کد خود را از تولبار، از منو و یا با فشردن کلیدهای میانبر صفحه کلید که میتوانید در منویِ Run پیدا کنید اجرا کنید.
خب الان میدانید که چطور یک پروژه جدید در IntelliJ IDEA ایجاد کنید؛ و این هم از پروژهای که من در اکثرِ ویدئوهایِ آموزشیِ این دوره الزاماتِ جاوا از آن استفاده خواهم کرد.