تنظیم و مرتبسازی پنلهای پرکاربرد رابط کاربری فتوشاپ
پنل فتوشاپ چیست؟ panels (پانل) حاوی ابزارهای ما در کار با ادیتور تصویر Photoshop است که بسته به نیاز هر کاربر، قابلیت شخصی سازی و اعمال تنظیمات دلخواه بر روی آن وجود دارد. در این درس بصورت کامل تمامی قابلیت های پنلهای فتوشاپ را بررسی کرده ایم. آموزشهایی از قبیل نحوه فراخوانی، گروهبندی، مرتبسازی، باز و بسته کردن، مینیمایز و ماکزیمایز کردن، گسترده یا باریک کردن و آشنایی با کلیدهای میانبر پنل ها از جمله مواردی هستند که توسط مدرس بیان شدهاند.
فهرست مطالب آموزش
دسترسی به آپشنهای فتوشاپ از طریق پنلها
از آنجا که فتوشاپ برای افراد مختلف، کاربریهای مختلفی دارد، پس باید هم دارای آپشنها و قابلیتهای بسیار متنوع و گستردهای باشد تا بتواند نیاز هر کسی را برطرف کند. در ادامه این درس به صورت مختصر با نحوه دسترسی به پنلهایی که از آنها استفاده میکنیم و بستن پنلهایی که در دسترس نیستند و معمولاً از آنها استفاده نمیکنیم آشنا خواهیم شد.
ریست پنلهای فتوشاپ
پس، اگر پنلهای شما شبیه به پنلهای ما نیستند، میتوانید از workspace picker استفاده کرده و Essentials را انتخاب کنید.
اگر باز هم پنلهای شما همچنان ظاهر متفاوتی نسبت به ما دارند، مجدد به منو اخیر آمده و اینبار گزینه Reset Essentials را انتخاب کنید.
فعال کردن Panelهای Photoshop از منوی Window
اجازه دهید نگاهی به پنل Color و Swatches بندازیم. پنل Color و پنل Swatches کنار همدیگر قرار گرفته اند، در حالت پیشفرض پنل Color نمایش داده شده و اگر بخواهم پنل Swatches را ببینم باید بسادگی روی تب آن کلیک کنم.
پنلهایی در قالب یک گروه از پنلها، در روبروی ما قرار داده شدهاند؛ مواردی هستند که کنار اسم آن پنلها، در زیر منوی Window، یک علامت تیک وجود داشته باشد.
خب، همانطور که میبینید از میان تعداد زیاد پنل، ما تنها تعداد محدودی از آنها را مشاهده میکنیم که تیک خوردهاند.
اگر بخواهیم پنلی را ببینیم که الان در فتوشاپ نمایش داده نشده، تنها کافی است که آن پنل را از منو یاد شده انتخاب کنیم.
گروه بندی در پنلها و بررسی انواع مختلف آن
میبینید که بعضی از پنلها مثل موردی که ما در حین ضبط فیلم این درس انتخاب کردیم، به صورت خودکار با سایر پنلها گروهبندی شدهاند. در مورد یاد شده، پنل Info با پنل Properties در یک گروهبندی مشترک قرار داده شده که کلیک کردن روی هر یک از تبها، آن پنل را به پیشزمینه حاضر میآورد.
به همین ترتیب اگر روی تب info کلیک کنم، پنل تب info نمایش داده میشود.
پنلها میتوانند در حالتهای مختلفی به ما ارائه بشوند، از جمله اینکه صرفاً با یک آیکون برای ما قابل دسترس بشوند، یا اینکه با آیکون به همراه یک برچسب باشند و یا اینکه از نوع expanded یا قابل بسط یافتن باشند.
مثلاً در حال حاضر پنل Info گسترش و بسط پیدا کرده و پنل Swatches هم از نوعی هست که بسط پیدا کرده است.
اما اگر بیایم و روی دو فلش کوچیک کنار پنلی که در وسط تصویر نمایان شده، کلیک کنم؛ دیگر پنل Info را به عنوان یک آیکون میبینیم و یعنی با حالت مذکور هم یک پانل داریم که با یک آیکون در دسترس ما است.
مرتب سازی panels با درگ و درآپ
اگر بخواهیم آیکونها با سناریویی که همراه با برچسبهایی هستند به ما ارائه بشوند، نشانگر ماوس را روی حاشیه سمت چپ قرار بدهید تا یک فِلش دو طرف عایدتان بشود و حالا کلیک و درگ کنید و با این تفاسیر میتوانیم نام پنلها را هم ببینیم.
در این حالت پنلها همچنین حاوی یک دستگیره کوچیک هم میشوند که دستگیرهها به ما کمک میکنند، ترتیب قرارگیری پنلها در لیست را تغییر بدهیم.
اگر بخواهیم پنل History را در پایین گروهبندی اخیر از پنلها قرار بدهیم، روی دستگیره کلیک میکنیم و با درآگ و رها نکردن ماوس پنل را به پایین و آنجایی که مد نظر ما است میکشیم، زمانی که خط فیروزهای در اطرف آن موقعیتی که میخواهید پنل آنجا قرار بگیرد دیده شد، میتوانید کلیک ماوس را رها کنید و میبینید که ترتیب پنلها به آن شکلی که خواستیم تغییر کرده است.
همچنین میتوانیم ترتیب پنلها را وقتی در حالت expanded یا بسط یافته به ما ارائه شدهاند هم تغییر بدهیم. اگر بخواهم پنل Swatches را در کنار پنلهای Libraries و Adjustments و learn قرار بدهم، آمده و روی تب Swatches کلیک کرده و بدون رها کردن کلیک انجام شده، شروع به درگ کردن تب میکنم و آنرا روی پنلهای Libraries و Adjustments و learn قرار میدهم و وقتی که یک خط فیروزهای رنگ را دور تا دور کل پنل دیدیم، ماوس را رها میکنم.
به این ترتیب پنل Swatches در کنار سه پنل دیگر قرار میگیرد.
اگر بخواهم پنل Swatches را در گروه اختصاصی و منحصر بفردی قرار بدهم، میتوانم تب آنرا به طریق مشابه کلیک و درگ کنم، و به درگ کردن تا زمانی ادامه بدهم که خط فیروزهای رنگ را ببینم؛ که گوشزد میکند و به ما یادآور میشود که میتوانم ادامه بدهم و Swatches را بین سایر پنلهای نزدیک آن، ولی بصورت منحصربفرد قرار بدهم.
باز کردن، بستن، مینیمایز و ماکزیمایز Panels
وقتی که این کار را انجام بدهم، فتوشاپ فضا کم میآورد و میبینید که بطور هوشمندانه برخی از پنلها را در قسمت پایینی، با مقیاس کوچکتری به ما نمایش میدهد.
اجازه دهید ادامه داده و برخی از پنلها را ببندیم. خب برای امر بستن پنلها، میتوانم روی پنل Swatches راست کلیک کنم و گزینه Close پنل یاد شده را انتخاب کنم.
یا بعنوان یک حالت منحصر بفرد، اگر چندین پنل را در یک گروهبندی دارید، میتوانیم مجدد روی یکی از تبهای یکی از آنها راست کلیک کنیم و گزینه Close tab group را انتخاب کنیم.
به منظور باز کردن محتویات موجود در پنل مثلاً لایهها، کافی است که صرفاً یکبار روی تب Layers کلیک کنیم.
حتی اگر بخواهم یک پنل را minimize و ابعاد آنرا کوچک کنم، تنها کاری که باید صورت دهم این است که
دوبار روی آن تب کلیک کنم و بطریق مشابه برای نمایش مجدد آپشنهای پنل مینیمایز شده، تنها یک کلیک کفایت میکند.
Expand، باریک تر یا شناور کردن پنلها
اگر نشانگر ماوس را روی بخش انتهایی پنل color قرار بدهم، متوجه میشوید که میتوانم سایز پنلها را با تغییر شکل دادن کرسر به فلش دوجهت، تغییر بدهم.
همچنین میتوانم با کلیک و درگ کردن لبه کناری بخش پنلها، پنلها را عریضتر یا باریکتر کنم.
حتی، اگر بخواهم یک پنل را شناور کنیم، میتوانیم روی آیتم یا در صورت وجود دستگیره آن کلیک کرده و آنرا کمی دورتر و در جهت مخالف سایر پنلها درگ کنیم.
من پنل بیرون کشیده شده را با کلیک روی علامت فلشهای کنار آن، بسط میدهم؛ و نتیجه قابل رؤیت میگردد و پنل مورد نظر ما شناور شد.
اینکار زمانی کاربردیتر است که دو مانیتور داشته باشیم، و میتوانیم پنلی را روی مانیتور دوم درگ کنیم و با این سناریو ابزارهای بیشتری را همزمان در اختیار بگیریم.
اما در حال حاضر روی علامت X کلیک میکنم تا پنل اخیر را ببندم.
کلیدهای میانبر پنهان و نمایان کردن ابزارهای پانلها
اگر بخواهم پنلها و ابزارهای خود را پنهان کنم، میتوانم روی کلید TAB ضربه بزنم. ضربه زدن مجدد روی آن کلید، پنلها و ابزارها را بازمیگرداند.
اگر هم بخواهم تنها پنلهای خود را مخفی کنم و ابزارهای من باقی بمانند، باید کلید SHIFT را نگه داشته و در این حالت کلید TAB را فشار بدهم؛ و وقتی که در حالت یاد شده، پنلها مخفی شدند و شاید بطور موقت به آنها نیاز پیدا کردیم، اگر نشانگر ماوس را در حاشیه صفحه نمایش قرار بدهم، میبینیم که پنلها بصورت خودکار ظاهر میشوند و اگر کار ما با آنها تمام شد و نشانگر ماوس را کنار بردیم، پنلها دوباره مخفی میشوند.
اگر هم در این شرایط بخواهم پنلها را برگردانم، کلید SHIFT را پایین نگه میدارم و کلید TAB را از کیبورد مجدد فشار میدهم.
جمع بندی آموزش پانل Photoshop
آخرین پنلی که میخواهم به آن اشاره کنم و احتمال میدهم برای شما بسیار کاربردی و مؤثر واقع میشود، چیزی هست که در پایین منو Window و در قسمت Extensions هست و اسم آن Recent Files است، که میبینید من آنرا نصب ندارم و برای همین هم در لیست نیست! شما دقیقاً مثل افزونههای کروم میتوانید این افزونه را نصب کنید و با کلیک روی Recent Filesای که در لیست ظاهر میشود، پنل Recent Files را فراخونی کنید. آن شباهت زیادی به صفحه استارت فتوشاپ دارد، و در حقیقت وقتی که چندین سند رو بصورت باز دارید، پنل Recent Files به شما این امکان را میدهد که با بکارگیری گزینه open اسناد بیشتری را باز کنید، و با new اسناد جدیدتری ایجاد کنید و داخل محیط پنل آن اسنادی که به تازگی باز کردهاید را ببینید و اگر هم خواستید آنها را باز کنید، پنل آن نسبتاً بزرگ هست، به همین دلیل من اغلب آنرا روی یک مانتیور ثانویه قرار میدهم؛ بهرحال من که آنرا نصب ندارم پس بیرون از منو و جایی روی تصویر کلیک میکنم تا منو بسته بشود.
همان طور که دیدید، شخصیسازی پنلهایی که اغلب از آنها در فتوشاپ استفاده میکنید، کار سادهای است. برای ریست کردن تغییرات اخیر، با این هدف که همگی دارای تنظیمات مشابهی برای پیشروی در دوره آموزشی حاضر داشته باشیم، روی workspace picker کلیک کرده و بعد گزینه Reset Essentials را انتخاب میکنم.