Skip to main content

بررسی رابط کاربری نرم افزار متلب

Understanding the MATLAB interface

رابط کاربری نرم‌افزار متلب از بخش‌ها و پانل‌هایی همچون Current Folder، Command window، Workspace و Command history بهمراه تولبار فوقانی تشکیل شده است. در این آموزش هر بخش بطور تخصصی بهمراه ذکر مثال عملی مورد بررسی قرار می‌گیرد و در پایان دانش‌پژوهان با دسته بندی‌های نوار ابزار تب Home نیز آشنا می گردند.

لینک کمکی ( official link ) – بررسی اجزاء رابط کاربری متلب در قالب مثال عملی – درس 6

بررسی اجزاء User Interface متلب

اجازه بدهید به صفحه اصلی و رابط کاربری متلب یک نگاهی بیاندازیم. اگر شما برای اولین بار متلب را اجرا کنید می‌بینید صفحه شما به چهار قسمت تقسیم شده است.

پنجره Current Folder

در سمت چپ پنجره Current Folder را می‌بینید که در آن تمام فایل‎های مرتبط با متلب در فولدری که شما الان در آن قرار دارید را نشان می‌دهد. همچنین تمام فایل‌های فانکشن و اسکریپتی که می‌سازید اینجا ذخیره می‌شوند. این خیلی مهم است که شما مطمئن بشوید برای انجام کاری که مد نظر شما هست فایل موردنظر را از فولدری که در آن ذخیره شده اجرا کرده‌اید. زمانی که شما یک اسکریپت یا فانکشن را در متلب اجرا می‎کنید نرم‌افزار همین فولدری که در مسیر یاد شده نشان داده شده است را برای اجرای فانکشن‌ها در نظر می‌گیرد.
برای همین به طور پیش فرض متلب یک فولدر درحال اجرا در پوشه Documents شما با نام MATLAB می‌سازد.
برای تغییر فولدر درحال اجرا، شما می‎توانید مسیر این فولدر را از طریق خط آدرس بالای صفحه نمایش خود، به هر فولدر دیگری که می‌خواهید ذخیره‌سازی آنجا اعمال بشود تغییر بدهید.
شما همچنین می‌توانید روی دکمه Browse کلیک کنید و فولدرمورد نظر خود را برای ذخیره انتخاب کنید.

بررسی Current Folder متلب
پنجره Current Folder

پنجره Command window

پنجره بزرگ دیگری وجود دارد که Command window نام دارد. این پنجره تمام ورودی و خروجی‌های شما را در طول انجام عملیات‌های مختلف یا زمانی که شما درست در حال اجرا فانکشن‌های مختلفی هستید را نگه میدارد.
برای مثال من Help را تایپ می‎کنم و بعد اینتر را می‌زنم. الان یک لیست از تمام راهنمایی‌های مربوطه روی صفحه Command window نشان داده می‌شود. وقتی شما یک فانکشن و یا اسکریپت را اجرا می‌کنید، تمام خروجی‌ها در پنجره یاد شده نشان داده می‌شوند. از لحاظ تکنیکی کامند ویندو مثل ویرایشگر اسکریپت عمل می‌کند. بنابراین می‌توانیم مستقیماً روی پنجره برنامه بنویسیم و یا ویرایش و ذخیره کنیم و یا اگر خواستیم از آنجا می‌توانیم چندین بار آنها را اجرا کنیم.
هر گاه دیدید Command window خیلی شلوغ شد، می‌توانید با تایپ clc و زدن اینتر صفحه خود را پاک کنید و یا بر روی فِلش کشویی به سمته پایین در گوشه سمت راست بالای کادر کلیک کرده و گزینه Clear Command window را انتخاب کنید.

کامند ویندو متلب
پنجره Command window

پنجره Workspace

سمت چپ و پایین محیط کاربری ما قسمت Workspace است؛ من دوست دارم آن را به سمت راست صفحه نمایش خود ببرم. چون میدانم اینطوری راحت‌تر می‌توانم با آن کار کنم.
پس خیلی راحت با کمک ماوس خود هر جایی از نوار بالایی پنجره کلیک می‌کنم و با درگ کردن آنرا به سمت راست پنجره Command window می‌برم و نهایتاً هم وقتی با کمک هایلایت آبی رنگ دیدم که در موقعیت مناسب و مد نظر من قرار گرفته، کلیک ماوس خود را رها می‌کنم تا آنجا قرار بگیرد.
در این پنجره لیستی از متغییر‌های فعال در شبیه‌سازی خود را می‌بینید. برای اضافه کردن یا کاستن اطلاعات نمایش داده شده در مورد متغیرهای خود، می‌توانید با کلیک راست روی یکی از ستون‌های آن، اطلاعاتی که می‌خواهید برای شما نشان بدهد را انتخاب کنید.
همین الان می‌توانید با ایجاد یه متغیر, Workspace را امتحان کنید.
در Command window، X مساوی سه را تایپ می‌کنیم و اینتر را می‌زنیم. 
می‌بینید که در Workspace متغیر X را برابر با مقدار 3 قرار داده؛ و اینکه یک ماتریس 1*1 که همان عدد اسکالر هست را نشان می‌دهد.
Workspace تمام متغیر‌هایی که در یک جلسه کار با متلب استفاده می‌کنید را بدون توجه به اینکه آنها جزء فانکشن‌ها هستند یا اسکریپت‌ها، به شما نشان می‌دهد. بعد از مدتی که Workspace با داده‌ها پر شد و کمی به هم ریخته بنظر آمد، می‌توانید روی فِلش به سمت پایین بالای کادر کلیک کنید و Clear Workspace را انتخاب کنید.
بعد از اینکه پیام داده شده را تأیید کردید متلب تمام متغیرهای قبلی را حذف می‌کند.

پانل ورک اسپیس متلب
پنجره Workspace

پنجره Command history

من معمولاً در پیشروی کار خود با اینترفیس نرم‌افزار متلب، همیشه دوست دارم یک پنجره دیگر با نام کامند هیستوری را هم دم‌دست خود داشته باشم. الان آن بصورت Popup برای ما فعال است ولی اگر بخواهیم آنرا الان نمایش بدهیم راحت‌ترین کار این است که از دسته بندی Environment بر روی فِلش به سمت پایین Layout کلیک کنیم و از قسمت Command history گزینه Docked را تیک‌دار کنیم. پس من اینکار را با کلیک بر رویِ Docked انجام می‌دهم و الان ما در سمت راست پایین صفحه Command history را داریم که تمام دستوراتی را که شما تایپ می‌کنید را به‌علاوه روز و ساعت هر بخش ثبت می‌کند. این ویژگی به شما این امکان را می‌دهد که به راحتی برگردید عقب و ببینید که چه دستوراتی را قبلاٌ اجرا کرده‌اید. شما همچنین می‌توانید متن یک دستور را بدون اینکه نیازی باشد دوباره تایپ کنید کپی پاست کنید و بعد ران کنید، مثل Workspace شما می‌توانید Command history را با کلیک روی فِلش به سمت پایین کادر، و انتخاب Clear کامند هیستوری پاک کنید.

پانل کامند هیستوری متلب
پنجره Command history

نوار ابزار متلب

حالا به نوار ابزار بالای صفحه سری می‌زنیم؛ جایی که شما می‌توانید تمام ابزارها و محتوا مورد نیاز خود را از آن قسمت ایجاد کنید.

تولبار متلب
نوار ابزار متلب

دسته بندی File

از سمت چپ شروع کنیم، اولین گزینه در سربرگ Home برای ساختن اسکریپت جدید است. آن یک گزینه پیش فرض هست، برای اینکه خیلی راحت به شما یک صفحه اسکریپت خالی، و در عین حال جدید، برای کار با این نرم‌افزار بدهد. تمامی گزینه‌های دیگر هم بعد از کلیک بر روی آیکن مورد نظر، برای ساخت آیتم جدید هست، فقط کافی است رابط اسکریپت را بگیرید و بعد قالب‌های از پیش تعیین شده را به آن اضافه کنید.
روی فِلش رو به پایین New کلیک کنید.
لیستی از انواع فایل‌های دیگری که می‌توانید بسازید را به شما نشان می‌دهد. جزئیات بیشتر آنها را در ویدئوهای بعدی برای شما توضیح خواهم داد.
آخرین دکمه مهم ما Open است که این امکان را به شما می‌دهد که فایلی که در Current Folder شما نیست را انتخاب کنید.

دسته بندی‌های Variable و Code

ما آپشن‌هایِ دسته‌بندی مربوط به متغیرها که با Variable نشان داده شده است و آپشن‌های مربوط به دسته‌بندی Code که قابل رؤیت هستند را در درس‌های بعدی برای شما توضیح می‌دهیم.

ما یک دسته‌بندی دیگر به اسم Simulink می‌بینیم. سیمولینک یکی از متعلقات MATLAB می‌باشد که امکان ایجاد سریع و دقیق مدل کامپیوتری سیستم‌های دینامیکی را با استفاده از نمودار بلوکی برای مهندسین فراهم می‌سازد. سیستم‌های غیر خطی پیچیده را می توان توسط آن بسادگی مدل نمود. تحلیل و طراحی سیستم‌های کنترل توسط آن براحتی امکان‌پذیر است.

دسته بندی Environment

دسته بندی Environment برای تغییر موقعیتهای نسبی سربرگها در متلب و فولدر فعال از پیش تعیین شده مورد استفاده قرار میگیرد.

دسته بندی Resource

گروه و دسته‌بندی Resource برای دسترسی آنلاین به اسناد مربوطه برای متلب مورد استفاده قرار می‌گیرد.
اگر شما تا حالا نمیدانستید که یک دستور چیست و یا کجا و چطور استفاده می‌شود، دسته‌بندی Resource جای خوبی است که دنبال کمک بگردید.
فکر کنم همین مطالب ذکر شده برای شروع خوب باشد. در ادامه به خود زبان برنامه‌نویسی متلب یک نگاهی خواهم انداخت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
Tha PMIS
طهاکو من
0