تغییر فرمت یا قالب بندی فونت ها
درس “تغییر فرمت یا قالببندی فونتها” در نرمافزار ورد، به طور تخصصی روشهای مختلف تنظیم ظاهر متن با استفاده از ابزارهای موجود در نوار ابزار فرمت را آموزش میدهد. این آموزش شامل تغییر نوع و سایز فونت با استفاده از گزینههای Font و Size در بخش Home است. همچنین، نحوه استفاده از ویژگیهای تنظیمات متن مانند Bold، Italic، Underline، و تغییر رنگ فونت برای ایجاد تأثیر بصری بیشتر بر روی محتوای نوشتاری توضیح داده شده است. علاوه بر این، در این درس به تنظیمات پاراگراف مثل Alignment، Line Spacing و روشهای متنوع چیدمان متن، مانند چپچین، راستچین و وسطچین کردن، پرداخته میشود. این فرآیندها به کاربر کمک میکنند تا متن خود را به بهترین نحو قالببندی کرده و تجربهای حرفهای از کار با ورد به دست آورد.
میدونین، تاثیری که ظاهر اسناد می تونن اولین بار بر ما بزارن دقیقا شبیه اولین تاثیریه که از ظاهر متفاوت آدمها در ذهنمون ثبت می کنیم. ما می خوایم اولین تاثیری که با سندمون میگذاریم بهترین تاثیر باشه. در واقع می خوایم که وقتی دیگران به سند ما نگاه می کنن به راحتی متن رو بخونن و جذب مطالبش بشن.
در این ویدئوی آموزشی ما قصد داریم که از سند Lh_press_release0302 که در فولدر chpter3 از فایلهای آموزشیمون هست، استفاده کنیم.
که البته این سند یک روزنامه منتشر شده است با یه فرمت جمع وجور و کوچیک و حالا قراره که ما بعضی فونتها و یا حتی فرمتهای پاراگراف رو بر روی اون اعمال کنیم تا جذاب تر بشه.
با نگاه به خود سند ، می فهمیم که این سند تا حدودی یک سند رسمیه. پس از فونتهای عجیب و قریب و بچگانه استفاده نمی کنیم. بلکه فونتهای رسمی تر و یکسری تنظیمات رو به کار می بریم.
و درست از بالای صفحه و عنوانش شروع می کنیم.
عنوان اینه:for immediate release.
پس اجازه بدید فقط کلیک کنیم اینجا سمت چپ، درست در ستون سمت چپ، وقتی یکبار کلیک می کنید، کل سطر انتخاب می شه.
و حالا که انتخابش کردیم، چند گزینه در این نوار ابزار کوچیک بهمون نشون داده می شه، که من بهش می گم نوار ابزار فرمت و مایکروسافت بهش formatting tool bar میگه.
وقتی از روی اون کنار می ریم، خودش ناپدید میشه و زمانی که برمی گردیم روی متن انتخاب شده دیگه نمی بینمش.
با این حال می تونیم در این بالا در تب home ، داخل گروه های font و paragraph به همه اون گزینه های فرمت دسترسی داشته باشیم.
با نگاه به گروه فونت می بینیم که فونتی که استفاده شده arial هستش.
می بینید که سایز فونت روی 11 پوینت تنظیم شده. به نظر من کمی کوچیکه.
همچنین وقتی به قسمت paragraph می ریم، که البته بعدا یک فصل کامل در مورد فرمت پاراگراف خواهیم داشت، می بینید که آیکن چپ چین یا left-aligned انتخاب شده، به همین خاطر هست که ما این متن رو در سمت چپ صفحه داریم می بینیم.
فکر میکنم اگر در مرکز قرار بگیره بهتر باشه.
پس بیاین با زدن روی آیکن وسط چین یا center شروع کنیم.
میاد اینجا. هنوز در حالت انتخابه، فقط الان در مرکز صفحه قرار گرفته.
ممکنه که بخوایم چند تنظیم هم روی فونت و حتی روی سایز فونتش داشته باشیم.
فونت arial برای یک عنوان بد نیست.
یک کم میایم پایین تر، احتمالا بخوایم محتوای متن رو هم تنظیم کنیم، خب پس ادامه بدیم، ولی بزاریم فونت عنوان،همین arial باقی بمونه و فقط سایز فونت رو یکم بزرگتر می کنیم.
می تونیم این drop down list رو باز کنیم و تعدادی از گزینه های از پیش تعیین شده برای سایز رو ببینیم. می بینید که گزینه ی بعد از 11، 12 هست، و بعد از اون به 14، پرش داره و 16، 18، 20 و وقتی به 28 میرسیم یکباره پرش داریم به 36، 48 و همینطور ادامه.
و همینجور که روی این گزینه ها حرکت می کنیم، پیش نمایش متنی رو که انتخاب شده رو میتونیم ببینیم. همین طور که داخل این لیست به سمت پایین میریم، به نظر می رسه که 16 گزینه مناسب تری باشه، پس روش کلیک می کنیم.
حالا اگر فکر میکنید 15 مناسب تره، مشکلی نیست.
فقط داخل کادر کلیک کنید و مقدار 15 رو تایپ کنید. چون 15 از مقادیر از پیش تعیین شده سایز فونت نبود.
بعد از تایپ، ایننتر رو فشار بدید و میبینید که سایز به 15 تغییر میکنه.
اگر می خواین سایز رو کم یا زیاد بکنید، میتونید از این آیکنهای کوچیک کمک بگیرید.
حرف A بزرگ با یک پیکان به سمت بالا سایز فونت رو به سایز بعد افزایش می ده و حتی بعد می تونیم با استفاده از حرف A بزرگ با یک فلش به سمت پایین بریم به سایز قبل.
اگه هم سایز 15 اون سایزی هست که واقعا میخواستین، دوباره نداریمش، پس کلیک میکنیم
داخلش و بعد از تایپ 15 اینتر رو میزنیم.
خب؛ به نظر میاد اگر فونتمون کمی bold بود بهتر میشد. همه حروف عنوانمون حرف بزرگ یا caps هستن.
با کلیک روی دکمه ی bold حروف ضخیم می شن. کلید میانبرش هم ctrl + b هست.
هنوز در حالت انتخابه و برای اینکه نتیجه ی bold کردنمونو بهتر ببینیم، بهتره از حالت انتخاب خارجش کنیم، پس هر جایی از back ground صفحه کلیک میکنیم.
نتیجه به نظر خوبه.
کارهای دیگه ای هم هست که میتونیم انجام بدیم. به نظر من در این قسمت بعد از تاریخ، اگر به حاشیه سمت چپش برم و کلیک و درگ کنم به سمت پایین، تا سه تا سطر انتخاب بشه، با bold کردن این سه سطرظاهر کار بهتر میشه.
اما همینطور که به فونت متن نگاه میکنم، یعنی فونت arial، احساس می کنم شاید بهتر بود فونت رسمی تری رو برای ادامه ی سندمون استفاده می کردیم.
میتونیم بزاریم این قسمت bold بمونه، ولی برمی گردم به حاشیه چپ، کلیک و درگ می کنم، تا آخر،
البته وقتی که شما به لبه ی پایینی صفحه میرسین، خودش به اسکرول کردن ادامه میده تا به انتهای سند برسه.
می بینید که تعداد زیادی سطر خالی اینجا وجود داره که باید حذف بشن.
حالا که همه این قسمت رو انتخاب کردیم، می تونیم فونتشون رو عوض کنیم.
با اینکار فونت کل سند عوض نمیشه، فونت تاریخ و عنوانمون همون فونت arial باقی می مونه، اگر این drop down list رو باز کنم و فونت ها رو بررسی کنم، در بالای لیست theme fonts رو می بینید.
بعدا در مورد این theme font ها توضیح میدم. اما وقتی یک theme رو انتخاب میکنید، درواقع با علم به اینکه فونت بر اون اساس تغییر میکنه، تم رو تغییر میدید.
به جای اینکار میتونید داخل لیست همه ی فونت ها رو تا پایین ببینید.
و همینطور که روی فونتهای لیست به سمت پایین حرکت می کنین، می بینید که با انتخاب هرکدوم از فونتها، بخش انتخاب شده سند چه تغییری می کنه.
من میخوام لیست رو اسکرول کنم تا قسمتی که کاراکتر اول گزینه ها c باشه. دقت کنید که این فونتها بر اساس حروف الفبا لیست شدن.
اجازه بدید برم روی فونت calibri، مثل قبلی هستش، calibri light شاید بهتر باشه.
انتخابش میکنم.
حالا تاثیر این تغییرات رو می بینیم.
می بینید که به چه شکلی در اومد، قسمتی که bold کرده بودیم هم از همین فونت تبعیت کرد و فک میکنم بهتره برای این تاریخ هم، ژولای 2015، از فونت calibri light استفاده کنیم.
پس در حاشیه سمت چپش کلیک می کنیم تا انتخاب بشه و به drop down list فونتها میریم، در این نوار ابزار فرمت.
و احتمالا calibri رو اینجا و calibri light رو اینجا زیر قسمت recently used fonts میبینید. چون به تازگی ازش استفاده کردیم.
عالیه، این همون چیزی هست که میخوایم و انتخابش میکنیم.
روی زمینه کلیک می کنیم تا همه چیز از حالت انتخاب خارج بشه.
البته هنوز چیزهای دیگه ای هم هست که بشه با فونتها انجامش بدیم.
برگردیم به عنوانمون.
روی حاشیه سمت چپش کلیک میکنیم تا سطر انتخاب بشه.
و میایم این بالا در ریبون.
دقت کنید که گزینه هایی مثل italic یا کج کردن کاراکتر، underline یا زیرخط، strike-through که روی متن خط میکشه هم داریم.
همچنین میتونیم از گزینه هایsubscript
و superscript هم استفاده کنیم.
عبارت h2O یا فرمول شیمیایی آب رو در نظر بگیرید، یا مثلا pir2 رو که بیانگر مساحت دایره هست. توی این فرمولها یک عدد هست که کوچکتره و بالاتر یا پایین تر از بقیه عبارت قرار گرفته. آپشن های این گزینه ها درست اینجا در قسمت font ریبون هستند و خیلی راحت می تونید أزشون استفاده کنید.
افکت های متن هم هستند، که از اینجا میتونیم بهشون دسترسی داشته باشیم.
و بعد هم رنگ highlight متن، اگر که بخواین از هایلایت استفاده کنید.
چیزی که خیلی به کار ما میاد این گزینه بعدی هست، که رنگ فونت رو عوض می کنه.
اگر بازش کنید، theme colors رو می بینید.
من کار با theme colors رو دوست دارم چون وقتی تم رنگ رو تغییر میدم، رنگ هم بر اون اساس عوض می شه.
در حقیقت، اگر برین سراغ رنگ های استاندارد
و یا more colors، رنگ هایی رو انتخاب می کنید که ممکنه مربوط به تم رنگی سندتون نباشه، و اینکه چه تمی رو انتخاب کردین رو در نظر نمیگیره و اگر هم بخاین تم رو تغییر بدین، ممکنه درست به نظر نیاد.
پس من میخوام سراغ theme colors برم، شما توی این سطر بالا رنگهارو میبینید و سایه های اون رنگها رو هم زیرشون میبینید.
هتل لندن از رنگ بنفش زیاد استفاده می کنه، پس منم میام این بالا و رنگ بنفش رو انتخاب میکنم، یکم تیره تر بهتره، اگر بیایم پایین تر سایه تیره ترش رو اینجا میبینیم. تشدید تیرگی رنگ به اندازه 25درصده. این رنگی هست که من می خوام.
روش کلیک می کنم، عنوان رو هم از حالت انتخاب خارج میکنم تا نتیجه رو ببینم.
خب؛ پس اینها تنها تعدادی از گزینه ها و صفات فونت بودن که ما مستقیما از طریق ریبون یا از طریق نوار ابزار فرمتی که روی بخش انتخاب شده ظاهر میشه، بهشون دسترسی داریم.
وقتی چیزی رو در نرم افزار ورد انتخاب میکنیم، چون میدونیم این نرم افزار حساس به متن هست یک نوار ابزار کوچیک برامون بنمایش درمیاد. یادتون که میادش؟
و این تعدادی از گزینه هایی رو که در ریبون دیدیم، در یک نوار ابزار کوچیک بهمون نشون میده.