Skip to main content

درک چگونگی ساخت ناوبری کاربرپسند

Understanding how to make user-friendly navigation

در این درس جامع، به بررسی استراتژی‌های طراحی ناوبری کاربرپسند در وبسایت‌های WordPress پرداخته می‌شود؛ از اهمیت ناوبری در هدایت دقیق کاربران و افزایش دسترسی به محتوا، تا روش‌های سازماندهی محتوا با استفاده از تکنیک‌های نظیر card sorting برای بهبود ساختار منوها. تمرکز اصلی بر ایجاد منوهای ساده یک‌سطحی و اجتناب از پیچیدگی‌های ناوبری تو در تو، به‌ویژه در محیط‌های موبایل و تبلت است؛ جایی که استفاده از dropdown ممکن است چالش‌هایی ایجاد کند. هدف نهایی این آموزش، فراهم آوردن درکی دقیق از نحوه ایجاد ناوبری هوشمندانه و سازگار با نیازهای کاربری است تا در نهایت کاربران بتوانند به راحتی به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کنند و از تجربه‌ای بهینه بهره‌مند شوند.

لینک کمکی (official link): راهنمای نهایی طراحی Navigation کاربرپسند در WordPress برای UX بهتر و سئو قوی

قبل از اینکه با ویرایشگر منو در داخل محیط Customizer یا در وردپرس فارسیمون در محیطه “سفارشی سازی” کار کنیم بذارید کمی در مورد ناوبری در سایت ها بطور کلی صحبت کنیم. غیر از محتوای اصلی؛ ناوبری یکی از مهمترین عناصر سایت شما محسوب میشه. ناوبری خوب مردم رو بجایی که باید برن هدایت میکنه و ناوبری عالی به مردم کمک میکنه چیزهایی رو پیدا کنن که  اصلاً دنبالش نمیگشتن و همچنین اگه با سایتمون کار نکرده باشن و در واقع میشه یجورایی گفت اصلاً از قبل نمیدونستن که اطلاعات سایت کجا قرار دارن، با ناوبری عالی خیلی راحت میتونن به اونها دسترسی داشته باشن. ناوبری بد مردم رو از سایت میرونه. خب؛ پس با این تفاسیر چطور باید ناوبری خوب ایجاد کنیم؟ راستش رو بخاید می تونم یک دوره کامل رو به این موضوع اختصاص بدم تا بشه با ناوبری تا حدودی آشنا بشیم، و بالطبع بعد از این دوره به این نتیجه برسیم که آره ناوبری یجورایی عنصره “نقشه سایت” سیستم های مدیریت محتوای مدرن هست. اما بطور خلاصه ناوبری خوب باید دو تا کار انجام بده: وصل کردنه محتواهامون به هم و شناسوندن این محتوا ها به اونی که کاربر نهایی سایتمون محسوب میشه.

قبل از ایجاد ناوبری باید بدونید چه محتوایی دارید و مردم چطور می تونن به سادگی هر چه تمام تر به اون محتوا دست پیدا کنن. برای اینکار باید تمام محتواتون رو بصورت یادداشت شده و یا حتی بصورت یک صفحه گسترده گرافیکی پیاده­شون کنید و کمی تحقیقات کاربری انجام بدید تا متوجه بشید از نظر مردم منطقی ترین راه برای رفتن از نقطه A یا مبداتون به نقطه B یا مقصدتون در سایتتون چیه؟ من معمولاً دانشجوهام رو برای درک این سناریو از دسته بندی یاد شده به­کار با استفاده از card تشویق می کنم.

خب بنظرتون چطوری؟ من برای این عملکرد میام و روی یکسری card ها آیتم های منوهام که هنوز تصمیم نگرفتم چطور ساختار درختیشون رو در واقعیت سایتم طرح ریزی کنم، می نویسم و بعد به مردم میگم که اونها رو دسته بندی کنن و آیتم هایی رو اضافه یا حذف کنن و در نهایت ساختارهایی رو بسازن که از نظره اونا منطقی است.

انجام این کار با چند نفر، بهتون یک تصور کلی از ساختار منطقیه منوها از نظر بازدید کننده ها رو میده و  در نهایت هم بعد از یک همچین عملکردی تعجب می کنید که با همین آیتم ها و  محتوا های تعریف شده روی cardها تونستید چه منوهای مختلفی رو بدست بیارید.

همچنین باید این مهم رو در نظر بگیرید که مردم چطور به سایتتون میرسن و اینطور بگم با چه دستگاه ها و با چه صفحه نمایشی دارن سایتتون رو می بینن.

تا همین چند سال قبل می تونستید مطمئن باشید که مردم از یک کامپیوتر ماوس دار یا از یک کامپیوتر تاچ پَددار استفاده می کردن و به اینصورت محتوای سایتتون رو میدیدن، اما این روزا دیگه اینطور نیست و الان مردم از طریق یک گوشی هوشمند یا تبلت به محتوای سایتمون دسترسی پیدا میکنن و این موضوع منجر به بوجود اومدن چالش های جدیدی شده.

منوهای کشویی یا باصطلاح حرفه ای­ها منوهای Dropdown بخوبی کار نمیکنن، مثلاً در بعضی از دستگاه های لمسی اصلاً کار نمی کنن و در گوشی های کوچیک هم در واقع اصلاً جایی برای منوهای بزرگ پایین افتادنی وجود نداره. خیلی از این مشکلات رو میشه با استفاده از تمی که منوهای مناسب و قابل دسترسی برای پلتفروم های موبایلی داره و در واقع بر پایه سازگاری با همه دستگاه ها توسط طراحان زبردست پیاده سازی شدن رو، رفعشون کرد.

پس به این شکل میشه مشکل مقوله برنامه نویسی و عدم همخانی رو براحتی برطرف کرد. اما ساخت منوهایی که از نظر کاربران منطقی باشه و دارای ساختار مناسبی باشه، کاملاً  به ایده شما بستگی داره.

برای شروع این اسلاید رو در نظر بگیرید، و فرضاً این چهار تا؛ منوهای مد نظر شما برای سایتتون هستن. بعنوان اولین تجربه ای که میخام الان در اختیارتون قرار بدم اینو بگم که سعی کنید منوتون تا جایی که ممکن است ساده باشه. دقیقاً مثله همین اسلاید. داشتن یک سایت با همین چهار تا منو اگه بتونه تمام مطالب و اطلاعات سایتتون رو ساپورت کنه خیلی خیلی بهتر از طرح ریزی یک سایت با منوهای تو در تو و زیاد هست که ممکنه بعضی هاشون بعد از مدت ها حاوی اطلاعات محدودی بشن.

مثلاً یک منوی یک سطحی ساده بعضی وقت ها خیلی می تونه بکار بیاد و این امر رو در اکثر سایتهای بزرگ دنیا می تونید مشاهده کنید.

اگر آیتم های زیادی دارید فکر کنید که چطور می تونید اونها رو در گروه بندی­های کمی بگنجونید چرا که این، کار واقعاً مفیدی محسوب میشه.

یا راه های دیگه ای برای ایجاد ناوبری پیدا کنید که بتونه محتوای سنگینتون رو یا با ساخت صفحات و زیر صفحات یا با اضافه کردن منوها به نوار جانبی سازماندهی کنه و مشکل ایجاد منوهای متعدد و بالطبع اتفاقات ناگواری مثل سردرگمی کاربر و ترک سایتتون که همه این ها ممکن است اتفاق بیفته رو براتون برطرف کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
Tha PMIS
طهاکو من
0