بررسی نحوه ایجاد یک ترسیم الکتریکالی
در آموزه ویدئویی حاضر دانش پژوهان علاوه بر آشنایی با نحوه ایجاد و تعریف ترسیم های اتوکد الکتریکال همچنین با تنظیم و سفارشی سازی گزینه های موجود با بکارگیری یک تمپلیت از پیش تعریف شده آشنا می شوند.
Table of contents
مقدمه و هدف آموزش
همانطوری که میبینید ما برای پیشروی در این سرفصل حاضر با موضوع “بررسی نحوه استفاده از فایلهای پروژه” از دوره آموزش جامع اتوکد الکتریکال، هنوز هم داریم از پروژه wddemo استفاده میکنیم.
بررسی پروژه WDdemo
بسیار خب، مشخص است که پروژه هایلایت پانل Project Manager الان پروژه WDdemo است.
برای پیشروی در کارتان تنها کاری که بهتر است انجام بدهید این است که چک کنید، آیا در اتوکد الکتریکال فایل WDdemo.wdp را فراخونی کردهاید یا خیر؛ و این نکته مهم را هم دیگر میدانید که پروژه WDdemo جزء پروژههای دیفالتی است که با نصب نرم افزار قابل دسترس است؛ پس با این حال دیگر هیچ نگرانیای وجود ندارد. در این صورت مطمئن میشوید که انتخاب پروژه شما برای پیشروی به همراه من در این سرفصل آموزشی درست بوده، و همینطور مطمئن میشوید ترسیمی را که چند لحظه دیگر میخواهید آنرا ایجاد کنید در کنارِ ترسیمهای پروژه WDdemo قرار میگیرد و این موقعیت از قرارگیری ترسیم جدید، همان جای درستی است، که مد نظرِ ما است و اینکار از قبل به عنوان مثلاً یک فِرانت کاری به ما به عنوان یک طراح سفارش داده شده و از ما خاستند که ترسیم جدید در فلان پروژه باشد، که فرض کردیم در پروژه WDdemo باشد.
ایجاد ترسیم جدید
پس ایجاد ترسیم جدید در پروژه WDdemo، موضوع مورد بحث ما در این ویدئوی آموزشی است، درواقع ما در این جلسه به نحوه ایجاد یک ترسیم جدید در اتوکد الکتریکال خواهیم پرداخت.
استفاده از Project Manager
خب بگذارید این را بگویم: تنها کاری که باید انجام بدهید این نیست که بیایید و یک ترسیم اتوکد blank یا همان خالی را ایجاد کنیم، بلکه ایده و طرح کلی ما این است که در این ویدئوی آموزشی، از پانل پراجکت منیجر به طور مؤثری به منظور ایجاد یک ترسیم جدید بهره ببریم.
بنابراین همین ابتدا کار اطمینان حاصل کنید که به آیکون open project میروید و از فایل wddemo.wdp مربوط استفاده میکنید.
باز هم تکرار میکنم که تمام این پروژهها بصورت مجزا، درقسمت فایلهای تمرینی سایت طهاکو دات آی آر، برای این سر فصل خاص و مشخص از این دوره آموزشی، برای شما فراهم شدند تا بتوانید آنها را دانلود کنید.
درحال حاضر روی کنسل کلیک میکنم.
و به پراجکت منیجر این قسمت میآیم و روی آیکون new drawing به این شکل کلیک میکنم.
به محض انجام این کار یک دیالوگ باکس بزرگ به همراه آپشنهای متعدد آن برای ما نمایان میشود و همچنین نکته حائز اهمیت در رابطه با این دیالوگ باکس این است که این امکان را به من میدهد که به کمک آن، موارد مد نظر خودم را به پروژه wddemo لینک کنم.
تنظیمات اولیه ترسیم
ملاحظه میکنید که به صورت اتوماتیک و پیشفرض برای فیلد location، فولدر demo درنظر گرفته شده. که درواقع این مسیر یک مکانی روی سیستم من است که فایلهای پروژه wddemo من داخل آن قرار گرفتهاند.
برای بخش drawing file و در واقع فیلد name، اسم demo7a را برای ترسیم جدید در نظر میگیرم؛ دلیل این انتخاب تمایل من برای قرارگرفتن این ترسیم در بخش schematic است، که یکی از سابفولدرها یا همان زیرپوشههای پروژه wddemo است و خب چون همه آنها برچسب demo داشتند این هم با همان برچسب ولی کمی متفاوتتر تعریف کردم.
بعد هم، ملاحظه میکنید که میتوانم از یک template یا قالب خاص برای ترسیم استفاده کنم. پس به کمک این فیلد میتوانم به تمپلیتهای موجود دسترسی داشته باشم.
انتخاب تمپلیت
بنابراین بر روی browse کلیک میکنم و به این ترتیب در پنجرهای که باز میشود میتوانم تمپلیت مد نظرم را در فولدر تعیین شده برای تمپلیتهای پیشفرض اتوکدالکتریکال که اسم آن فولدر template است، جستجو کنم. در واقع دراین مرحله به خاطر در اختیار قراردادن چنین تمپلیتهای الکتریکی مطلوبی برای استفاده کاربران، باید قدردان اتودسک باشیم چون اگر خودمان بخواهیم اینچنین تمپلیت استاندارد و بیعیب و نقصی بسازیم، شاید برای ما خیلی مشکلساز باشد.
ملاحظه میکنید که گزینه ACAD Electrical و همچنین ACAD Electrical IEC را دراختیار داریم.
درواقع تفاوتی که بین این دو تا آیکن است این هست که ACAD Electrical یک قالب و یا تمپلیت امپریال است و اما Electrical IEC یک تمپلیت الکتریکی متریک است.
ولی خب هر دو آنها میتوانند بسته به نوع استانداردهای الکتریکیای که شما از آن بهره میگیرید مورد استفاده قرار بگیرند.
اگر کمی به سمت پایین لیست اسکرول کنیم فایلهای ACE را میبینیم که در صورت تمایل میتوانید از آنها استفاده کنید.
و اگر همینطوری به پایین لیست بیایم میتوانیم تمامی فایلهای تمپلیت موجود برای اتوکد الکتریکال را به خوبی ببینیم. فایلهای IEC فایلهای JIC و JIS و غیره و غیره.
به این ترتیب شما میتوانید ازهرکدام از تمپلیتهای الکتریکی که مایل هستید برای پروژه اتوکد الکتریکال خودتان بهره بگیرید.
من مایل هستم که از تمپلیتی که اسم آن ACAD Electrical IEC است برای کار خود در این ویدئو آموزشی استفاده کنم، میبینیم که آنرا در این قسمت داریم پس انتخابش میکنم.
همینطور میتوانم یک پیشنمایش کوچک از آنرا در این بخش ببینم.
حالا روی open کلیک میکنم و به صورت خودکار این مسیری که میبینید، به عنوان دیتا مربوط به فیلد template منظور میشود.
ملاحظه میکنید که گزینه for reference only را انتخاب نمیکنم و به این خاطر هست که میخواهم از ترسیمی که قرار است ایجاد کنم، برای تعریف یکسری سمبلها و کامپوننتهای شماتیکی بهره ببرم. پس با این حساب این ترسیم جدید فقط به عنوان یک ترسیم برای reference دادن به آن ایجاد نمیشود، بلکه در واقع یک ترسیم working drawing و کاری در پروژه اتوکد الکتریکال به حساب خواهد آمد که به پایگاه داده لینک خواهد شد.
و همچنین در صورت تمایل این امکان را دارم که در این قسمتها دیسکریپشن و یا اطلاعاتی را به ترسیم اضافه کنم. و من برای قسمت دیسکریپشن 1 عبارت schematic drawing را تایپ میکنم. به این شکل. خب؛ برای دیسکریپشن هم میتوانیم این عبارت را به صورت دو کلمهای تعریف کنیم و یا اینکه میتوانم در صورت تمایل برای قسمت اول تنها کلمه schematic را قرار بدهیم و بعد به فیلد بعد بیایم و برای خط توصیف بعدی یا همان دیسکریپشن 2 کلمه drawing را به این شکل تعریف کنم.
تنظیمات دیسکریپشن و شماره شیت
انتخاب اینکه به عنوان دیسکریپشن دوست داریم چی سفارشی شود، بیشتر به موقعیتی بستگی دارد که قصد داریم دیسکریپشن آنجا به نمایش دربیاید، و اینطور میشود گفت چیزی که قبل از انتخاب دیسکریپشنهای ترسیم باید در نظر بگیریم، این است که تصمیم بگیریم میخواهیم دیسکریپشنمان کجا به attribute های روی title block لینک بشود و انتخاب این مهم میتواند در نحوه سفارشی سازی دیسکریپشنهایی که در زمان تعریف ترسیم میبینیم تأثیرگذار باشد.
و به این خاطر است که من از IEC استفاده میکنم بنابراین این امکان را دارم که فیلدهای مربوط به project code، installation code و location code را هم تکمیل کنم.
برای شماره sheet ترسیم، مقداری را مطابق با اسمی که برای فایل در قسمت بالا در نظر گرفتم را سفارشی میکنم که در واقع چون در اسم انتخابی من برچسب 7A را تعریف کردم، بسته به ایده طراحیم، اینجا هم همین مقدار را وارد میکنم، بنابراین به این شکل آنرا در این قسمت تایپ میکنم.
دلیل این انتخاب شمارههای sheet هایی هستند که در پروژه اصلی تعریف شدند و اینجا در پراجکت منیجیر در این قسمت نمایش داده شدند و میخواهم با برچسب A، یک شماره متفاوت را تعریف کنم تا راحتتر بشود نسبت به بقیه متمایزشان کرد. اگر خاطرتان باشد در ویدئوهای قبلی همین سرفصل ما نحوه نمایش اسم ترسیمها در پانل پراجکت منیجر را تغییر دادیم و به همین خاطر هم الان به این نحوه نمایش از نام در ترسیمها رسیدیم.
خب به نظر میرسد که درحال حاضر موارد مورد نیاز را در این قسمت تنظیم کردم.
بنابراین میتوانم روی دکمه “okay ای که بهمراه عبارت properties” برچسب خورده به این شکل کلیک کنم.
و همینطور میتوانم روی دکمه okay خالی کلیک کنم.
اما خاطرتان باشد که میتوانیم ویژگیهای ترسیمتان را به طور جداگانه با کلیک روی ok-properties تنظیم کنید.
خب؛ من فعلاً روی okay کلیک میکنم، و با پیامی مواجه میشویم که از ما میپرسد: آیا مایل به اعمال تنظیمات پیشفرض پروژه روی ترسیم هستید؟ که این تنظیمات در واقع شامل مواردی از قبیل چگونگی نمایش مدارها و همچنین نحوه نمایش تمام اتصالات، سیمها و یا موارد مختلف میشود و من برای پذیرش و اعمال مقادیر پیشفرض پروژه بر روی ترسیمم، گزینه yes را انتخاب میکنم. به این ترتیب کار ما تمام میشود و ترسیم جدید را در اختیار داریم. ملاحظه میکنید که ترسیم demo7A باز میشود و در شروع اولین اتفاقی که میافتد این است که پروژه آپدیت و بروزرسانی میشود. میبینید چقدر لذتبخش است؟ ملاحظه میکنید که همه پیشنیازهایی که برای ترسیم به آنها نیاز داریم بطور خودکار برای ما تنظیم میشوند.
اگر که پیش برویم و به این قسمت پایین ترسیم نگاهی بیندازیم، میتوانیم تمامی اطلاعاتی که لود و بارگذاری شدند را ببینیم و متوجه میشویم دیتای سفارشی شده ما به فایل ترسیم اضافه شده.
بگذارید کمی روی این قسمت زوم میکنم.
اطلاعات را میبینین؟
در این قسمت نوشته شده sample project، و اینجا هم نوشته شده schematics and panel layout، و این پایینتر هم نوشته شده schematic.
خب متوجه میشویم همه اطلاعات اضافه شدند، البته قبول دارم تا حدودی این اطلاعات آشفته و گیج کننده به نظر میرسند، چون خب من خیلی فرصت نداشتم که زمان زیادی را صرف تنظیم این اطلاعات بکنم. اما نیازی نیست نگران این موضوع باشید، علت اینچنین نمایشی این است که نرم افزار مستقیماً آمده و اطلاعات پیشفرض پروژه را در این title block منظور کرده در حالی که خواسته این اطلاعات به attributes ها هم لینک بشوند.
اما موضوع مهمتر این است که اگر به کمک پن کردن ترسیم را به سمت بالا جابهجا کنم میتوانیم در این قسمت عبارت 7A of 10 را ببینیم که در واقع به این معنا است که شماره sheet سفارشی شده ما برای ترسیم، اعمال شده؛ و حتماً به یاد داریم که 7A همان مقداری بود که چند لحظه پیش آنرا در دیالوگ باکس منظور کردیم.
البته 10 یعنی اینکه در این پروژه 10 تا شیت داریم.
الان ترسیم را به کمک دابل کلیک روی غلطک میانی ماوس زوم اکستنت میکنم.
و حالا اگر که به پراجکت منیجر در این قسمت بیایم و به سمت پایین اسکرول کنم میتوانیم 7A را در قسمت پایین این لیست ببینیم.
اما من میخواهم که آنرا در زیر ترسیم demo07 قرار بدهم.
بنابراین روی آن کلیک میکنم و با درگ کردن آنرا به قسمت زیر این ترسیم میآورم. ملاحظه میکنیم که به خوبی در این قسمت قرار گرفته.
حالا اگر به سمت بالا اسکرول کنم میتوانیم شیت به شماره 7A ای که اسم آن demo7a است را دراین قسمت ببینیم.
ملاحظه میکنید که نرم افزار خیلی هوشمندانه جابجایی را برای من انجام داد ولی اگر شما بعد از اعمال جابجایی ترسیم جدید، ترسیمتان به نوعی به زیرفولدری که تصمیم داشتید به آن موقعیت جابهجا شود قرار نگرفت، و ترسیمتان در ساختار درختی، زیرشاخهای از فولدر شماتیک نبود؛ پس برای اینکه ترسیمتان دقیقاً در زیرشاخه فولدر شماتیک قرار بگیرد، کافی است آنرا کمی به آرامی حرکت بدهید و به سمت بالا بیاورید، و روی فولدر شماتیک رهایش کنید، به این شکل. میبینید که حالا با این کار ترسیم شما دقیقاً به زیرپوشه شماتیک اضافه شد هر چند که، برای من درست جابجا شده بود و نیازی به این کار نبود.
و حالا میتوانید آنرا به شکل مطلوبی که مد نظرم بود، در این قسمت میبینید و این کارهایی که کردم در واقع تمرینی در مقوله drag و drop ترسیمها به حساب میآید.
جمعبندی و نکات کلیدی
بنابراین دراین ویدئوی آموزشی با یک کاربرد دوست داشتنی و مفید یعنی امکان درآگ و درآپ ترسیمها در پراجکت منیجر، و همچنین ایجاد یک ترسیم الکتریکی جدید آشنا شدیم. ملاحظه کردیم که انجام این کارها خیلی ساده است و نیازی نیست که نگران چیزی باشید. همه چیز برای انجام این قبیل کارها مهیا است. و اما نکته مهمتر، همانطور که پیش از این هم اشاره کردم اتودسک به صورت پیشفرض برای کارمان، تمپلیتهایی را فراهم کرده. اما مزیت اصلیای که از این ویدئوی آموزشی باید به اشاره کنیم این است که پراجکت منیجر، این امکان را به ما میدهد که یک ترسیم جدید را ایجاد کنیم و آنرا به پروژه مد نظرمان اضافه کنیم.
اتودسک به ما اجازه میدهد که از تمپلیتهای الکتریکی پیشفرض که خیلی مورد اعتماد هستند استفاده کنیم و آنها را به پروژه اضافه کنیم. و نکته مهمتر این است که attributes های title block به خوبی قابلیت اینرا دارند که به فایلهای تمپلیت لینک شوند.