Skip to main content

نحوه بهره برداری و استفاده از پانل ناوبری Navigation pane

Using the Navigation pane in access

در حین کار با پایگاه داده های رابطه ای در نرم افزار اکسس، همواره گروه بندی، مرتب سازی و فیلتر کردن آبجکت هایی که در حال کار کردن با آنها هستیم می تواند یکی از مهم ترین وظایف هر طراحی باشد که تیم مایکروسافت با ارائه پانل Navigation pane تمامی این قبیل نیازهای ما را برطرف کرده است. در این درس آموزشی دانش پژوهان با نحوه سفارشی سازی و تنظیم این ابزار آشنایی کاملی پیدا می کنند.

لینک کمکی ( official link ) – گروه بندی، مرتب سازی و فیلتر کردن آبجکت های اکسس با Navigation pane (آموزش جامع اکسس ACCESS) درس 9

پانل Navigation pane چیست؟

پانل Navigation pane در سمت چپ صفحه نمایش، یک جدولِ محتوا یا فهرستی هست برای پایگاه داده ی شما، که همه ی آبجکت ها از جمله جدول ها، کوئری ها یا پرس و جوها، فرم ها، گزارش ها و ماکروهایی که پایگاه داده اکسل رو تشکیل میدن رو نمایش میده و این پانل همچنین امکان فیلتر و جستجو رو برای این که بین همه آبجکت ها سریع به شیء و آبجکتی که دنبالش هستیم دسترسی پیدا کنیم هم به ما میده. در حال حاضر Navigation pane براساس تنظیمات پیش فرض برامون سفارشی شده و همه ی آبجکت های اکسس رو در بالا نشون میده و به همین خاطر همون طور که میبینین نوشته شده all access object.
می تونیم با درگ کردن لبه ها، به سمت راست navigation pane رو یک مقداری پهن تر کنیم طوری که بتونیم متن های نوشته شده در این پانل رو کامل ببینیم.

access Navigation pane
پانل Navigation pane چیست؟

ابزارهای سرچ و collapse/expand پانل Navigation pane

زیر متن all accesss objects یک باکس سرچ کوچک داریم.
که برای جستجویِ آبجکت هایِ گوناگون در پایگاه داده ام مفید هست. برای مثال اگر room رو جستجو کنیم همه نوع آبجکتی که در اسم شون واژه room وجود داره شامل جدول ها، کوئری یا پرس و جوها و بعد از اون گزارش ها رو در همین پانل می بینیم.اگر می خواهید فیلتری که تایپ کردین را پاک کنین فقط آیکون قیف با ضربدر قرمز رنگ رو فشار بدین، می بینید متنی که سرچ کردیم سریع پاک میشه و دوباره برمی گردیم به نمایِ قبلی که در اون نما همه ی آبجکت هایِ پایگاه دادمون رو مجدد می بینیم. توی خطی که نوع آبجکت هامون رو نشون میده می بینیم که یک آیکون کوچیک در سمت راست هست که همه ی گروه رو باهم جمع میکنه. شاید بدونید به عملِ جمع و جور شدن که در اکثرِ نرم افزارهایِ مایکروسافت اون رو می بینیم، collapse میگن. پس اگر جداولِ آبجکتِ tables رو نمی بینیم خیلی راحت می تونیم رویِ دکمه collapse کلیک کنیم و می بینید که گروه tables جمع و جور میشه؛ و اگر بخوام همه جدول ها رو ببینم باید همون دکمه رو مجدد فشار بدم وبا اینکار می تونم گروه جمع شده رو ببینم.
می تونم همه ی گروههای این پایین رو هم شبیه کاری که برایِ tables انجام دادم روشون همین کار رو اعمال کنم و اونها رو هم جمع کنم. اگر آبجکت هایِ زیادی در پایگاه داده تون دارین یک راهِ مناسب و بهتر برایِ کار با هر کدوم از اونها این هست که همه رو به حالت جمع شده دربیارید و خیلی راحت هر کدوم رو که نیاز داشتین expand یا توسعه بدید و بازشون کنید. پس در این حالت collapsed اگر بخواهید با فرم ها کار کنید، شما می تونین فقط همون بخش رو توسعه بدین و با آبجکت هایِ مدِ نظرِ فرم کار کنین و بعدش دوباره میتونین اونا جمع کنین و برگردین به آبجکتِ مثلا tables یا جداول هاتون و بعد از این که کارتون رو انجام دادین مجدداً این رو هم جمعش کنین و با همین ایده کارتون رو ادامه بدین …
میخوام پیش برم و همه ی اونا رو برایِ اینکه به حالتِ باز شده باشن دوباره توسعه بدم یا به اصطلاح expand کنم این طوری می تونیم همه ی آبجکت هایِ مختلف دیتابیس مون رو ببینیم.

ابزارهای سرچ و collapse/expand
ابزارهای سرچ و collapse/expand پانل Navigation pane

ابزارهای موجود در منوی کشویی پانل Navigation pane

در بالای navigation pane یک منوی کشوییِ drop-down دارم. وقتی روی اون فشار میدین دونوع آپشن دارید که در واقع به دو بخش مختلف تقسیم شده.
بخش بالایی navigate to category نامیده میشه و یک بخشی در پایین هست که filter by group نامیده میشه. می تونیم از هریک از این بخش های مختلف انتخاب هایِ مختلفی رو داشته باشیم. در حال حاضر من شخصاً فکر می کنم این بخشِ بالا باید بخشِ ساده ای باشه چون با لیبل ها یا برچسب هایی گروه بندی شدن که این برچسب ها واقعاً معلومِ کارهایِ ساده ای رو انجام میدن . در اینجا در نیمه بالایی یکی از آپشن های گروهی برچسب گزاری شده رو برای تغییر روشی که اشیاء باهم مچ و گروه بندی می شوند رو انتخاب میکنم .در حال حاضر بر اساس object type گروه بندی شدن ولی ما می تونیم اونا رو براساس ارتباطشون با یکدیگر گروه بندی کنیم(این کار را با انتخاب tables and related view می تونیم انجام بدیم) یا بر اساس آخرین تاریخی که ایجاد شدن دیا تغییر کردند (با انتخاب اپشن هایِ modified date و created data )، و یا ای که می تونیم تعدادی از آپشنهای گروه بندی رو (با انتخاب custom )سفارشی کنیم.
قصدم اینه که از حالت object type خارج بشم و بد نیست بدونید که بخاطر object type هست که همه جدول ها باهم، فرم ها باهم، گزارش ها باهم و…اینطور بگم همه آبجکت ها رو، می بینیم.
در پایین ما می تونیم گروهامون رو ( با قسمت(filter by group فیلتر کنیم. در حال حاضر می تونیم همه رو ببینیم. و این هم دلیلش این هست که All Access Objects برامون تیک خورده و بمعنی فعال بودنش هم هست.اما با آپشن های پایینِ قسمتِ Filter By Group می تونیم اونها رو دقیقاً با همون چیزایی که دوست داریم ببینیم، فیلتر کنیم طوری که فقط جدول ها یا tables رو یا فقط کوئری یا پرس و جوهامون رو داشته باشیم . پس اگه table رو انتخاب کنم ما فقط می تونیم جدول های پایگاه داده مون را ببینیم. توجه کنینبا اینکار در بالا بجای all access object نوشته شده tables و اجازه بدید به عقب برگردم و اون رو به all access object تغییر بدم.

منوی کشویی پانل نویگیشن
ابزارهای موجود در منوی کشویی پانل Navigation pane

تنظیمات حاصل از راست کلیک بر روی نوار پانل navigation pane

در بالای navigation pane می تونید برای این که یک منو شامل آپشن های اضافی داشته باشیم، راست کلیک کنید.
در قسمت category همون آپشن ها رو برای گروه بندی بر اساس آبجکت ها که الان با گزینه object type بصورتِ انتخاب شده هستش و یا تاریخ ایجادشون رو با استفاده از گزینه created date داریم. می بینید که گزینه هایِ دیگه ای هم در این منو مشاهده میشه. در sort by ما می تونیم اونها رو براساس حروف الفبا مرتب کنیم. در حال حاضر اونا به صورت صعودی مرتب شدن (یعنی گزینه sort Accending انتخاب هست) اما ما می تونیم اونا رو نزولی هم (با اپشن sort descending) مرتب کنیم. همچنین می تونیم اونا رو بر اساس نام شون با استفاده از گزینه name یا تاریخ ایجادشون با گزینه created date مرتب کنیم. در گزینه ی پایین تر، منوی view by به ما اجازه میده تا روش نمایش navigation pane رو تغییر بدیم. در حالت پیشفرض آپشن list رو (در حال انتخاب) داریم که در این صورت نام کوچک شون با آیکن کوچک نشان داده می شود. برای نمونه ما می تونیم اون رو به details (به معنی جزئیات) تغییر بدیم در این حالت آبجکت ها رو در لیست navigation pane با آیکنِ بزرگِ شون خواهیم داشت و می تونیم تاریخ ایجادشون و آخرین تاریخ تغییرشون رو هم ببینیم.
اجازه بدین بیام بالا و راست کلیک کنم و برم view by، چون میخام یک نگاهی به Icon بندازم. می تونید دوباره ببنین که آیکون ها بزرگ هستند اما جزئیات اضافی رو نمی بینین. حالا دوست دارم با نمای فشرده کار کنم پس کافی هست به view by برگردم و سپس list رو بخاطر این که میخام آبجکت های بیشتری رو در navigation pan داشته باشیم، انتخاب میکنم، وبرمی گردم بالا و در منوی شناور راست کلیک، می بینیم که گزینه های اضافی دیگه ای را در قسمتِ navigation option می تونیم داشته باشیم. می تونیم نوار search رو با این آپشن پایین یعنی گزینه search فعال یا غیر فعال کنیم

منوی حاصل از راست کلیک روی navigation pane
تنظیمات حاصل از راست کلیک بر روی نوار پانل navigation pane

تنظیمات navigation option در مایکروسافت اکسس

اگر به navigation option بریم آپشن های اضافی رو برای نمایش داریم مثل hidden objects یا system object و غیره رو در قسمت display option داریم. میام و از تنظیمات پیش فرض خارج میشم چون نمیخام این تنظیمات برام تغییر کنه و ok رو میزنم. خوبه که به همین شکل باقی بمونن.

کادر navigation option
تنظیمات navigation option در مایکروسافت اکسس
نحوه تنظیم ابعاد پانل Navigation pane بکمک دکمه Shutter bar Open/close

قبلاً دیدیم که با کلیک و درگ کردن لبه هایِ راستیِ navigation bar به سمت راست، می تونیم اون را ریسایز کنیم و اندازش رو تغییر بدیم اما navigation pan مقدار زیادی از فضای صفحه نمایشمون رو اشغال میکنه مخصوصاً اگر با تبلت هایِ کوچیک یا لپ تاپ کار کنید. برای سفارشی کردنِ حذفش از صفحه می تونیم بالا دکمه ای که Shutter bar Open/close نامیده میشه رو فشار بدیم و می بینین که Navigation pane جمع میشه سمت چپ و اگر دوباره روی اون کلیک کنیم ظاهر میشه.

دکمه Shutter bar Open/close
نحوه تنظیم ابعاد پانل Navigation pane بکمک دکمه Shutter bar Open/close
کلید F11 میانبر نمایان و مخفی شدن پانل Navigation pane

کلید f11 یکی از مفیدترین shortcutها در اکسس هست که پیشنهاد میکنم به خاطر بسپارین. اگه از روی کیبورد F11 که الان برامون یک shortcut یا میانبر هست رو بزنین navigation pane نمایش داده میشه یا این که مخفی میشه.
این کلیدِ میانبر F11 یکی از مواردی هست که وقتی دارم کار میکنم بکرات أزش استفاده می کنم. بعنوانِ یک مثال اگر یک جدول رو باز کرده باشم مثلاً اینجا روی guests دابل کلیک می کنم واگه بخوام خونه های بیشتری در صفحه نمایش داشته باشم، فقط کافیه کلید f11 رو بزنم. که می بینید به من اجازه میده که با فضای بیشتری در صفحه ام کار کنم. و وقتی کارم را انجام دادم دوباره کلید f11 رو میزنم تا به حالت قبل برگردم و navigation pane را می بینم.

کلید میانبر پنل نویگیشن پن access
کلید F11 میانبر نمایان و مخفی شدن پانل Navigation pane
نتیجه گیری

navigation pane مرکز فعالیتی هست برای تمام پایگاه داده مون. کار کردن روی آبجکت ها با navigation pan با آپشن های زیادی برای گروه بندی، مرتب سازی و فیلتر کردن آبجکت هایی که مورد نیازمون هستن واقعاً راحت هست، به این معنی که می تونین از آبجکتی به آبجکتِ دیگه با مؤثرترین روش ممکن حرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
Tha PMIS
طهاکو من
0