Skip to main content

آشنایی با انواع فرمت فایل گرافیکی

Understanding file formats in Photoshop

ابتدایی ترین موضوعی که در کار با یک نرم افزار تخصصی نظیر فتوشاپ باید فرا بگیریم، آشنایی با انواع فرمت های فایل در این نرم افزار است که در این درس ویدئویی به صورت کامل انواع پسوندها و فرمتهای مورد قبول در فتوشاپ بهمراه کاربردهای آنها را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

لینک کمکی (official link) – انواع فرمت فایلهای گرافیکی در فتوشاپ

دسته بندی انواع فرمتهای فایلهای تصویری

انواع فرمتهای فایل وجود دارد که شما وقتی با یک تصویر در فتوشاپ کار میکنید نیاز دارید با آنها آشنا باشید.
برای ساده کردن مطلب، من قصد دارم این فرمتها را به سه حیطه کاری تقسیم کنم، اول از همه: منبع اورجینال شما، یا فایلهای گرفته شده شما با دستگاه‌های متداول. دسته بندی دوم فایلهای کاری شما یا فایلهای مستر و اصلی شما، که این نوع فایلها بیشتر شامل کارهای روتوش شده چند لایه‌ای و تصاویر ترکیبی و طراحیها خواهد بود که شما در فتوشاپ ایجاد میکنید، و دسته بندی سوم شامل فایل خروجی شما است، که برای دیوایسها و ابزارهای خاص ایجاد میشود؛ است.

فرمت تصاویر عکسبرداری شده

خب؛ اجازه دهید ابتدا در مورد تصاویر گرفته شده صحبت کنیم. وقتی که شما با یک تصویر عکسبرداری شده؛ شروع به کار میکنید، متوجه میشوید که بیشترین فرمت رایج JPEG و RAW ها هستند.

فرمت JPEG فتوشاپ

JPEG بیشترین گستره کاربرد فرمت فایل در عکاسی را دارد چون فرمت پیشفرض دستگاههای موبایلی، مثل تلفنهای همراه جدید و دوربینها است، و این فرمت معمولاً یک گزینه قابل تعریف برای دیگر دوربینهای دیجیتال مدرن دیگر هم است.
عموماً در اصل فایلهای JPEG بخاطر جنبه کوچک بودن آنها محبوبیت پیدا کردند، بنابراین شما میتوانید تعداد زیادی از تصاویر را در یک دیواس یا یک کارت حافظ ذخیره کنید، و این تصاویر میتوانند بر روی این ابزار سریعاً نوشته شوند و اینطور بگویم برای بهره برداری در آن دستگاه خاص آماده تبادل اطلاعات سریع و راحت باشند. هر چند، برای کاهش سایز فایل تصاویر، فایل با فرمت JPEG در پروسه‌ای به اسم lossy compression یا “فشرده سازی اتلاف کننده اطلاعات”؛ اطلاعات اضافی را دور میاندازد. کیفیت فایل JPEG وابسته به این است که تا چه مقدار اطلاعات در محدوده فشرده سازی دور ریخته میشود. متأسفانه در بعضی از دیوایسها، مثل تلفنهای همراه، من کنترل زیادی روی مقدار فشردگی اعمال شده بر روی تصاویر ندارم و اینطوری ممکن است دستگاه محدوده‌ای از فشرده سازی را بر رویِ تصاویر اعمال کند که نهایتاً با پایین آوردن کیفیت فایل تصویری؛ به ضرر ما تمام میشود.
در بیشتر دوربینهای higher end، چندین سطح کیفیت برای انتخاب از بین محدوده‌های فشرده‌سازی وجود دارد که وجود این انتخابها در کار حرفه‌ای ما میتواند کارآمدتر باشد و اینطور است که تنظیمات با بالاترین کیفیت، کمترین مقدار فشردگی را دارد، در این نوع از انتخاب تنظیمات؛ بیشتر مقتضیات، معمولًا با چشم محسوس و قابل دیدن است.
خب؛ این هم بگویم برای ما که میخواهیم تصایر خود را بعد از عکسبرداری تنظیم کنیم، فایلهای JPEG با این سطح از فشرده سازی میتوانند در سطحِ کم اهمیتی نسبت به فایلهای دیگر قرار بگیرند. چرا که از انعطاف پذیری کمتری برای درست زمانی که میخواهیم تنظیماتی از قبیل روشنایی، سایه‌ها یا تاریکی هایلایتها در یک تصویر را تنظیم کنیم؛ برخوردار هستند.

فرمت RAW فتوشاپ

خب؛ پس وقتی که من آپشنهای ضعیف فرمت JPEG را برای تنظیمات با فشرده سازی تلف کننده‌ای یعنی همان تنظیمات lossy compression میبینم، هیچ وقت نمی‌آیم برای عکسبرداری آنرا انتخاب نمیکنم، اما در عوض یک فایل با فرمت RAW وجود دارد که می‌آیم و آنرا انتخاب میکنم. RAW یک لغت عمومی برای یک فرمت فایل سنتی است؛ که برای توصیف تصویری که با استفاده از دوربینهای دییجیتال و اخیراً، موبایلها ظبط میشود؛ به کار برده میشود.
اولین تفاوت بین فایلهای JPEG و RAW این است که فرمت RAW شامل همه داده‌هایی است که توسط سنسور دوربین گرفته میشود. فایلهای RAW هم شبیه فایلهای JPEG هنوز فشردگی را به فایل اعمال میکند، اما این فایلها نوع متفاوتی از فشردگی بدون اتلاف را با نام lossless compression بکار میبرند؛ بنابراین کیفیت تصویر به خطر نمیافتد. این فایلهای RAW به طور قابل ملاحظه‌ای وقتی که ویرایش و بهبود و ارتقاء روی تصویر؛ بعد از گرفته شدن، انجام میشود؛ انعطاف پذیری بیشتری ایجاد میکند، چون بدلیل گرفتن تصویر با بالاترین داده‌های قابل دریافت بوسیله سنسور دوربین، بالطبع اطلاعات بیشتری برای کار با آن وجود دارد. بیشتر تولیدکنندگان دوربین فرمت فایل RAW اختصاصی خودشان را دارند و چون همه آنها بطور مختلف نوشته شده‌اند، توسعه و ارتقاء برای این فرمت از فایلها هم متفاوت خواهد بود.
برای مثال، Nikon، dot NEF را به کار میبرد و Canon، dot CRW را استفاده میکند، اما هر دو اینها هنوز زیرگروه و تحت پوشش لغت عام فایلهای RAW هستند.

فرمت DNG فتوشاپ

خب؛ فرمت DNG، یا فرمت نگاتیو دیجیتال، فرمت دیگری از فایل RAW است، اما آن یک تفاوت منحصر بفرد دارد، و این است که این فرمت فایل اختصاصی نیست. فرمت DNG توسط شرکت Adobe به نیت اینکه DNG یک فرمت آرشیوی برای همه تصاویر دیجیتال شود ایجاد شد. Adobe فایل DNG را به طور منحصر به فرد برای دیگر توسعه دهندگان نرم افزار؛ قابل دسترسی میکند، و نه تنها چندین تولید کننده دوربینها به طور مستقیم تصویر را با فرمت DNG میگیرند، بلکه این فرمت اکنون درچندین دیوایس موبایل موجود است.
علاوه بر این، هر فایل RAW میتواند با استفاده از نرم افزار آدوب Lightroom، Camera Raw یا مبدل رایگان Adobe DNG؛ تبدیل به فرمت فایل DNG شود.

فرمتهای TIFF و PSD مناسب برای ذخیره سازی

گروه بعدی از فرمتهای فایل که برای ذخیره فایلها استفاده میشوند فایلهایی هستند که من معمولاً با عنوان فایلهای کاری یا فایلهای ویرایش شده اصلی، به آنها رجوع میکنم؛ و بعنوان یک گرافیست از آنها برای ذخیره کار تخصصی خود روی تصاویر؛ استفاده میکنم و همچنین میشود گفت اینها همان فایلهایی هستند که وقتی شما لایه‌های چند گانه سندکاری در فتوشاپ را به کار میبرید و به صورت TIFF یا PSD ذخیره میکنید؛ قابل بیان هستند. سود و فایده ذخیره کردن هر کدام یکی از این فرمتهای فایل، این است که هر دو آنها میتواند همه چیزهایی که شما میتوانید در فتوشاپ ایجاد کنید را ذخیره کنند. شامل لایه‌ها و ماسکها، انواع و لایه‌های اشکال، پدها و اسمارت آبجکتها و بیشتر این موارد.
هر چند هر دو فرمت فشردگی را به کار میبرند، اما این یک فشردگیlossless compression یا بدون اتلاف است، پس کیفیت تصاویر در خطر نیست. بعضی افراد ترجیح میدهند که با فرمت TIFF ذخیره کنند، چون فرمت فایل TIFF فرمت فایل با گستره کاربردی بیشتر است، اما من معمولاً تصاویر خود را با PSD ذخیره میکنم، تنها به این دلیل که وقتی من کار در فتوشاپ را شروع کردم TIFF یک فرمت فایل قوی نبود، اما این فقط نظر و ترجیح شخصی من است.

فرمتهای مناسب برای خروجی گرفتن

خب؛ آخرین گروه از فرمتهای فایل درست زمانی مطرح میشوند که میخواهید از تصاویر خود خروجی بگیرید و از خروجی خود برای باشتراک گذاری فایلهای خود در دیوایس خاصی استفاده کنید. پس این فایلها به عنوان خروجی و اشتراک گذاری فایلهای شما برای دیوایس خاصی به کار میروند. در بیشتر موارد، شما میخواهید که تصویر مشتق شده یا یک کپی از تصویر برای یک دیوایس خاص را ذخیره کنید، که همانطور که قبلاً هم اشاره کردم این تصاویر میتواند شامل زمانی که میخواهید تصویر را برای پرینتر بفرستید یا زمانی که از آن بعنوان یک پیوست ایمیل میخواهید استفاده کنید؛ بیان میشوند.
برای کاهش اندازه فایل، این فرمتهای فایل، اغلب تصویرها را صاف و مسطح و فشرده میکنند؛ که این عملکرد آپلود فایل را آسانتر میکند یا اینکه سبب ارسال سریعتر فایلها هم میشوند. اکسپورت یا ذخیره یک کپی به شما اجازه میدهد که فایل کاری خود یا فایل اِدیت شده اصلی خود را برگردانید تا اگر بعنوان مثال در زمانهای بعدی برای ارسال به پرینتر یا در قالب ایمیل به آن؛ نیاز پیدا کردید بتوانید تغییرات را در یک لایه تکی ایجاد کنید.

متداول ترین فرمت خروجی فتوشاپ

وقتی که تصویر به یک لابراتور رنگ یا یک دفتر خدماتی فرستاده میشود تا پرینت شود، بهتر است که پرسیده شود آنها چه فرمتی را ترجیح میدهند. در حالت ایده آل آنها یک فایل یکدست TIFF یا PSD درخواست خواهند کرد تا در بالاترین کیفیت ممکن باقی بماند، اما اغلب کار پسندیده‌تر و سریعتر آپلود و ارسال فایل برای پرینت در قالب فایل JPEG است.
اگر بعد از اینکه از مدیریت لابراتور طریقه ارسال فایلها را پرسیدید و قصد شما این بود که بصورت غیرحضوری فایلهای JPEG را ارسال کنید، مطمئن شوید که تنظیمات فایلها در کیفیت بالا باقی بمانند. به همین منظور وقتی که فایلها را قبل از ارسال میخواهید روی سیستم خود ذخیره کنید تا بعد هم بیایید و فایلها را از طریق دستگاه‌هایی مثل گوشیهای همراه یا کامپیوتر بازبینی کنید و نهایتاً هم آنها را بصورت آنلاین پیوست ایمیل کنید و بصورت غیرحضوری با استفاده از ابزارهای جدید آنها را ارسال کنید، JPEG به دلیل توانایی‌اش برای ایجاد فایلهای با حجم کوچک رایجترین فرمت است؛ چرا که هم سریع آپلود میشود و از آنطرف هم توسط اپراتور لابراتور سریعتر دانلود میشود.

فرمت PNG فتوشاپ

خب؛ تعداد زیادی فرمتهای فایل ویژه وجود دارد. PNG یک فرمت فایل رایج برای ذخیره گرافیکهای وبی که به یک لایه تک یا به فایلهای صاف نیاز دارند؛ است، یعنی همان دست از گرافیکهایی که هنوز نیاز به نمایش مناطق شفاف و ترانسپرنت دارند. برای مثال، فایل PNG یک روش ایده‌آل برای نمایش یک لوگو دایره‌ای است، یا شاید هم دکمه‌هایی با لبه های گرد، که نیاز به قسمتهای ترانسپرنت در لبه‌ها دارند چون فرمت PNG لبه‌های نرمی را اطراف ترانسپرنتی ارائه خواهد داد.
این فرمت فایل بیشترین کاربرد را برای گرافیکها دارد، شبیه گرافیستهای لوگو یا گرافیستهایی که کارهای هنری مسطح را بجای عکسبرداری ترجیح میدهند.

فرمت GIF فتوشاپ

خب؛ همچنین فرمت فایل GIF هم یک لایه‌ای است یا یک فرمت فایل مسطح است. GIF فشردگی اتلافی یا lossy compression دارد، اما با یک روش متفاوت از JPEG. برای ذخیره به عنوان یک فایل GIF، شما مجبور هستید که تصویر خود را به یک مد رنگی متفاوت به نام index color تبدیل و کانورت کنید، که فقط کلًا اجازه سفارشی سازی 256 رنگ را در تصویر میدهد. این فرمت فایل هم شبیه فرمت PNG اغلب برای گرافیکهایی مثل لوگوها یا کارهای هنری مسطح بکار میرود.
هر چند فرمت فایل GIF ترنسپرنسی را ساپورت میکند، ولی باید بگویم که متأسفانه فقط یک سطح را ساپورت میکند. این یعنی اگر شما همان لوگو دایره‌ای را داشته باشید، و اگر شما اینبار بجای استفاده از فرمت PNG؛ تصویر را با GIF ذخیره کنید لبه‌ها دنده‌دار بنظر میرسد. هر چند، چون GIF ها توانایی منحصر بفردی، که شامل ایجاد انیمیشن در فایلها میشود را دارند، امروزه اغلب برای ایجاد بنرهای تبلیغاتی و انیمیشنهای کوتاه برای نمایش در صفحه بکار برده میشود.

فرمتهای ویدئویی و صوتی در فتوشاپ

همچنین فتوشاپ چندین فرمت ویدئویی رایج شامل dot MOV؛ dot 264؛ AVI؛ MP4 را هم ساپورت میکند، همینطور فرمت فایلهای صوتی مثل AIFF، AA و MP3 برای کار با ویدئو و صوت در فتوشاپ ساپورت میشود.

فرمت فایل PDF برای توزیع امن خروجی فتوشاپ

فرمت فایل PDF فتوشاپ وقتی که شما نیاز دارید تا یک سند را امن توزیع کنید یک فرمت مناسب است. برای مثال، شما ممکن است که نیاز داشته باشید تا سفارش تصاویر مشتری که شما مسئول کار با فتوشاپ روی آن بودید و هنوز توسط مشتری تأیید و خریداری نشده را برای مشتری ارسال کنید. خب؛ شما میتوانید فایل را با پسورد از باز شدن یا پرینت شدن محافظت کنید، و گیرنده هم میتواند فایل PDF را در Adobe Acrobat Reader بطور رایگان ببینید و بعد از اینکه آنرا تأیید و خریداری کرد فایل را با یکی از فرمتهای اصلی برای او ارسال کنید.

جمع بندی

بسیار خب، این جمع بندی نما کلی از مهترین فرمتهای فایل است که شما وقتی دارید با فتوشاپ کار میکنید با آنها روبرو خواهید شد و دلیلی باشد بر اینکه چرا یک فرمت فایل را برای پیشروی در کار خود می‌آیید و از بین فرمتهای دیگر انتخاب میکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره ها
درس ها
طهاکو من
0