جابجا شدن و زوم کردن در اسناد گرافیکی
جابجایی و زوم در تصاویری که قرار است در ویرایشگر فتوشاپ دو امر متداولی بحساب می آیند که هر طراح و گرافیست مبتدی یا متخصصی باید همواره به رعایت آنها بپردازد. شرکت ادوبی از موضوع یاد شده آگاهی لازم را داشته و در طی سالهای مختلفی که نسخه های مختلفی را در اختیار عموم قرار داده است، بهترین ابزارهای برای ناوبری و زوم را در اختیار کاربران قرار داده است. در این درس آموزشی مدرسین به دانش پژوهان فرهیخته تمامی روش های جابجایی و زوم کردن در تصاویر فتوشاپ را بصورت عملی آموزش داده اند و برای هر عملکرد کلیدهای میانبر متعارف را معرفی کرده اند. در پایان دانش پژوهان براحتی می توانند اقدامات مربوط به جابجایی و زوم را براحتی انجام دهند.
فهرست مطالب آموزش
ابزارهای zoom و pan در فتوشاپ
در فتوشاپ راه های متنوعی برای بزرگ نمایی و کوچک نمایی تصویر و هم چنین pan کردن در اطراف برای دیدن نواحی مختلف وجود داره.
اگر به منوی View برید،
می بینید که چهار گزینه Zoom in، Zoom out، fit on screen و 100% وجود دارن، که من اغلب از اونها استفاده می کنم.
کلید های میانبر زوم و جابجایی فتوشاپ
هر چهار گزینه دارای میانبرهای خودشون روی کیبورد هستند، همشون در مک از کلید Command و در ویندوز از کلید کنترل استفاده می کنند، و اگر بعد از نگه داشتن کلید کنترل یا کامند، کلید های بعلاوه و منها رو بگیرید أزشون بترتیب برای بزرگنمایی و کوچکنمایی استفاده میشه.
کلید صفر و یک نیز به ترتیب برای فیت کردن تصویر با صفحه نمایش یا زوم 100 درصد مورد استفاده قرار میگیره.
من گزینه نمایش در نمای 100 درصد رو انتخاب می کنم و فتوشاپ به صورت خودکار تا 100 درصد برام زوم می کنه. اگر از کلیدهای کنترل یا command و منها استفاده کنم، می تونم هر بار که کلید کنترل یا کامند رو نگه داشته ام با فشردن کلید منها، به سرعت کوچک نمایی کنم و در واقع از زوم خارج بشم.
برای بزرگ نمایی سریع نیز از کلید مثبت استفاده می کنم.
اگر از command یا کنترل و صفر بصورت ترکیبی استفاده کنم، متوجه میشیم که فتوشاپ کل تصویر رو در ناحیه پیش نمایش به من نشون خواهد داد.
تنظیم مقادیر درصدی زوم بر روی تصاویر با فتوشاپ
گاهی اوقات در این حالت یک درصد زوم عجیب نمایش داده میشه می بینید که در حال حاضر درصد زومه من 30.5 درصد هستش دلیلش هم این هست که در هر صفحه نمایشی ما ابعاد مختلفی داریم و بدلیل ابعاد صفحه نمایش من این درصد بهم ارائه شده.
و گاهی اوقات متوجه می شیم که در این درصدهای زوم عجیب، تصویر ما کمی بریده بریده دیده میشه. اگر چنین اتفاقی افتاد، کافی هست به قسمت درصد بیایید و این درصد رو برای مثال به 35 تغییر بدید و با اینکار این دندانه دندانه ها از بین خواهند رفت.
معرفی ابزارک zoom از Toolbar و نوار Options فتوشاپ
حالا بیایید نگاهی به ابزارک زوم بندازیم.
می توانیم این ابزار رو با فشردن کلید Z یا کلیک کردن روی آیکن این ابزارک در نوار ابزار انتخاب کنیم.
حالا هر بار که با ابزار زوم انتخابی در محیط پیش نمایش تصویر کلیک کنیم، روی تصویر زوم میشه.
اگر بخواهیم کوچک نمایی کنم، می توانیم گزینه Zoom Out رو از نوار options انتخاب کنیم.
بکارگیری کلیدهای ترکیبی کیبورد و ماوس برای زوم سریع
یا اینکه می توانیم در همون حالت انتخاب ابزارک Zoom in باقی بمونیم و تنها کلید Option در مک یا کلید alt در ویندوز رو نگه دارم اگر کلید alt رو نگه دارم، خواهید دید که آیکون موجود در وسط ابزار زوم از مثبت به منفی تغییر پیدا میکنه.
حالا هر بار که کلیک کنم، کوچک نمایی صورت می گیره.
اگر کلیک کنم و به فشردن کلیک چپ ماوس ادامه بدم، فتوشاپ به زوم کردن در اون ناحیه ادامه میده. این قابلیت animated zoom نام داره و اگر بیش از حد زوم کنید، پوشش شبکه پیکسل ها رو مشاهده خواهین کرد.
اگر دوباره کلید alt و بعدشم کلیکه چپه ماوس رو همزمان نگه دارم، با استفاده ازهمین قابلیت animated zoom کوچک نمایی صورت می پذیره.
حالا، اگر کلیک کنم و کلیک رو رها نکنم و در حالی که ابزارک زوم در حالت انتخاب هست به چپ یا راست درگ کنم، کلیک کردن و درگ به راست بزرگ نمایی میکنه و کلیک کردن و درگ به چپ کوچک نمایی رو بهمون ارائه میده.
استفاده از پانل navigator
یکی دیگر از راه های زوم کردن استفاده از پانل navigator هست. در بخش های بعدی به صورت کامل درباره پانل ها صحبت خواهیم کرد، اما فعلاً بیایید navigator رو انتخاب و فعالش کنیم.
می توانیم با استفاده از اسلایدر، بزرگ نمایی یا کوچک نمایی کنیم، حرکت دادن لغزنده موجود در پانل به سمت چپ بزرگ نمایی رو بهمون ارائه میده و به سمت راست کوچک نمایی می کنه.
پس از اینکه مثلاً کمی بزرگ نمایی کردیم، می تونم مستطیل رو جابجا کنم تا روی ناحیه دیگه ای زوم کنم یا می تونم کلید command یا کنترل رو به ترتیب در مک و ویندوز نگه دارم
و با کلیک و درگ کردن یک مستطیل اختصاصی در هر ناحیه از تصویر که مایل به بزرگ نمایی در اون محدوده از تصویرم هستم، بکشم؛ تا با این سناریو در اون ناحیه زوم کنم.
خوبه؛ با کلیک کردن روی دو تا فلش هم در نهایت، پانل navigator رو می بندم.
معرفی ابزارک hand از Toolbar و نوار Options فتوشاپ + کلیدهای میانبر
حالا بیایید نگاهی به ابزارک hand یا آیکنی که شبیه به یک دست باز هست بندازیم.
می تونیم با کلیک کردن روی ابزار دست یا hand از نوار ابزار، اون رو انتخاب کنیم،
یا اینکه برای انتخاب اون حتی می تونیم کلید میانبر H رو فشار بدیم.
نکته مثبت درمورد استفاده از ابزاره hand یا دست برای حرکت روی تصویر این هستش که
ما صرفاً محدود به چپ یا راست و بالا یا پایین رفتن نیستم، یعنی دیگه با محدودیتی که در زمان استفاده از نوارهای اسکرولی که یکیشون الان سمت راست تصویر زیر هست و یکیشون هم پایین تصویر واقع شده، مواجه نخواهم شد، و این حرکت صرفاً افقی یا صرفاً عمودی در زمان استفاده از ابزارک دست وجود ندارند.
اینطور بگم که با کمک این ابزارک می تونم همزمان در هر دوی این جهت ها حرکت کنم. مثلاً می تونم در زاویه 45 درجه تصویر پیمایش می کنم.
معرفی ویژگی flick panning در فتوشاپ
احتمالاً متوجه شده اید که وقتی روی تصویر حرکت می کنید، حتی پس از اینکه نشانگر ماوس رو رها می کنید، تصویر به حرکت کردن ادامه می ده
که این وضعیت flick panning نام داره. اگر از flick panning خوشتان نمی یاد و می خواهید این قابلیت رو غیر فعال کنید، باید به منوی Edit برید و بعد از preferences گزینه tools رو انتخاب کنید.
و گزینه Enable Flick Panning رو درست از اینجا غیرفعال کنید.
من به این قابلیت علاقه دارم و اون رو فعال نگه میدارمش و روی اوکی می کنم.
اگر شما پن کردن رو شروع کنید و بخواهید در حین لغزش، درست اون زمانی که تصویر داره بعد از اتمام پن کردن ادامه پیدا میکنه، بخاید یک لحظه پیمایش رو متوقف کنید، کافی هست به راحتی روی هر جای تصویر که خواستید، کلیک کنید و اینکارتون پیمایش رو Stop میکنه.
تکنیک زوم 100 درصد یا فیت کردن تمام صفحه
یکی دیگه از روش های رسیدن به زوم 100 درصد یا فیت کردن تمام صفحه تصویر بدون آگاهی از میانبرهای کیبورد، دو بار کلیک کردن روی ابزارکه دست هست، در این حالت فتوشاپ تصویر رو روی صفحه نمایش فیت میکنه.
یا می تونیم با دو بار کلیک کردن روی ابزار زوم، تا 100 درصد زوم پیش بریم.
تمامی مفاهیم آموزشی زوم و پن در حین کار با چندین تصویر
حالا بیایید ببینیم در زمان کار با چندین تصویر چطور می تونیم زوم و پن کنیم.
به منوی window و بعد به گزینه arrange میریم و تصاویری رو با انتخاب tile all vertically، به صورت عمودی کنار هم قرار می دیم.
می بینیم که هر یک از این دو تصویر دارای درصد زوم متفاوتی هستند، تصویر راست زومش 100 درصد هست؛ و روی تصویر سمت چپ 30 درصد زوم شده.
اگر بخواهیم درصد زوم ها رو برابر کنیم، باید از منوی window و بعد از گزینه arrange گزینه match zoom رو انتخاب کنیم.
حالا هر دو تصویر دارای درصد زوم یکسانی هستند.
می بینید که فقط تصویر چپی تغییر کرد، چرا که همیشه match zoom اینطوری کار میکنه که تصویر دیگه خودش رو با درصد زوم تصویری که جزء پنجره فعالمون محسوب میشه، مطابقت میده.
اگر بخواهم روی هر دو تصویر بطور همزمان کوچک نمایی کنیم، ابزار کوچک نمایی رو از نواره Options انتخاب می کنیم و بعد روی گزینه zoom all windows کلیک می کنم؛
حالا وقتی روی یک پنجره کلیک کنم، می بینید که هر دوی تصاویر کوچک نمایی میشن.
اگر بخواهم بزرگ نمایی کنم، ابزار انتخابی رو تغییر میدم و برای بزرگ نمایی کلیک می کنم.
به همین ترتیب اگر ابزارک دست رو انتخاب کنم، قابلیت Scroll all windows رو در نوار Options در اختیارم میذاره.
با انتخابش، حالا اگه روی یک تصویر کلیک و درگ کنم، هر دو تصویر همزمان اسکرول می شوند.
اگر بخام می تونم گزینه Scroll all window رو دقیقاً شبیه به گزینه zoom all windows، فعال کنم، اما صرفاً میخام فعالسازی بصورت موقتی و برای چندلحظه ای اعمال بشه؛ خب می تونم: کلید shift رو پایین نگه داشته و می تونیم با کلیک کردن روی تمامی پنجره ها بزرگنمایی کنیم یا با اضافه کردن کلید آلت یعنی همزمان پایین نگه داشتن شیفت و آلت، رو همه پنجره ها با کلیک کردن کوچک نمایی کنیم.
اگر ابزارکه دست رو برای پن کردن، با فشردن کلید H انتخاب کنمريال و کلید shift رو پایین نگه دارم، با این کارم به صورت موقت گزینه scroll all windows رو فعال کرده ام و می تونم با پن کردن روی هر دو تصویر پیمایش کنم.
نتیجه گیری
پس همونطور که دیدین روش های مختلفی برای مشاهده تصویر وجود داره. آشنایی با تمامی اینها از این جهت کاربردی هستش که می تونید روشی که برای شما مناسب تر هست رو بدلخواه انتخاب کنید.